jaki komponent visual???

0

Witam, jestem nowym użytkownikiem c# i stąd mój problem, być może dla Was błachy i będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Mam strukturę danych zawierająca bool x string y,z i tablicę od kilkunastu do kilkuset elementów tej struktury
chciałbym ją jakoś pokazać uzytkownikowi żeby linia była jako checkbox dla tego boola i te 2 stringi i żeby user mógł zaznaczać tego checkboxa zmieniał boola bo potem z tymi zaznaczonymi elementami tablicy mozna coś robić

jak to wykonać?? może z jakimś kawałkim kodu

z góry dziękuję za propozycje w razie pytań zaraz odpowiem

0

No to czeka cię dynamiczne tworzenie obiektów typu checkbox w pętli for od 0, do ostatni element tablicy, gdzie Checkbox.Text przyjmuje wartość konkretnego elementu tablicy.
Właściwie nie różni się to od klasycznego c++ w odmianie builderowatej.
Pozdrawiam.

0

Tylko powiem, że nie rozumiem co chcesz zrobić z tymi stringami.
No... żeby była ścisłość:

  • ten bool, to ma być stwierdzenie czy checkbox jest "czeknięty", czy nie?

Więc jeszcze raz:
for(int i=0; i<ilość wierszy tablicy+1; i++)
{stwórz checkboxa
i nadaj mu właściwości:
checkbox.Checked (w zależności od boola)
checkbox.Text = Convert.ToString(wartość komórki tablicy)
}
Wyświetl to całe tałatajstwo

Z tymże problemem może być samo dynamiczne tworzenie checkboxów. Ja bym najpierw szukał w kierunku stworzenia tablicy, której elementy są typu checkbox i wypełnieniem jej właśnie w tej pętli.
Coś w stylu "odpowiedni typ [wymiar] nazwa" i później w pętli "nazwa[i]= new checkbox.
Cholera wie. Może ktoś z bardziej doświadczonych programistów poślę tą ideę do piekła? W każdym razie dyskusja rozpoczęta :)
Jeszcze tylko uwaga merytoryczna. Jak by mi ktoś kazał zaznaczać z kilkuset elementów, to bym zabił :)

0

programik ściaga nagłówki pocztowe i mam w tablicy przechowane 2 stringi na tytuł i od kogo wyfilttrowane z maili, i teraz to trzeba tak wyświetlić userowi zeby mógł zdecydować które chce usunąć z serwera i po to właśnie chceckbox i myślalem nad datagridem ale teraz to mi sie bardziej zagmatwało jak nawt stworze je dynamicznie to co rozumiesz pod pozycją wyświetlić to ustrojstwo, i jak tam bedzie rozwiązanie jakies ewentualne przesowanie jak bedzie np 100 wiadomości itp??

0

Ja kiedyś przerabiałem dynamiczne tworzenie obiektów w c++ builderze. To były grafiki akurat. Niestety stwierdzam, że stworzenie obiektu dynamicznie, nie jest jednoznaczne z jego wyśwetleniem. Nie wiem jak to się rozwiązuje w c#, ale w c++ builder miałem z tym sporo problemów (choć ostatecznie zwyciężyłem).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0