O połączeniach sieciowych w C#

Odpowiedz Nowy wątek
2007-04-04 06:36

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Na początek chciałbym zapytać czy jest możliwość kasowania ( zabijania, zakańczania ) na siłę otwartych połączeń sieciowych w protokole TCP? Na początek myślałem, żeby zrobić to tak:

NASŁUCH -> Odebranie pakietu -> Odnalezienie nadawcy -> wysłanie na jego adres pakietu z flagą RST (reset)

Ale po pierwsze: co z flagą FIN? Czy to nie jej powinienem użyć? I co z gniazdkami tworzonymi przez programy? Czy nie zainicjują znów połączenia? Odpada zabijanie procesów wg. PID połaczenia bo przecież nie o to chodzi.

Drugie pytanie. Jakich komponentów ( o ile takowe istnieją ) musiałbym użyć, by komunikować się ze stronami, chodzi mi o odpowiednich PHPowego "CURLA".

Pozostało 580 znaków

2007-04-05 23:36

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Nikt nie jest w stanie mi pomóc? Czyżby Jonhny Bravo wziął urlop? ;)

Pozostało 580 znaków

2007-04-06 00:01

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Johny urlopu nie ma, tylko srednio pamieta zagadnienia sieciowe :) Nie chce sie wypowiadac na temat flag w TCP/IP bo jeszcze glupote machne i bedzie :)

Ale...
Co do zabijania polaczen na portach tymczasowych jakichs programow to chyba trzeba byloby robic prace Syzyfa, czyli zamykac za kazdym razem. Bo przeciez nie wiadomo czy inny program tez sie nie polaczy znowu z naszym kompem.

Co do klas to WebClient (latwiejsza i raczej pogladowa), HttpWebRequest, HttpWebResponse, o ile pamietam. Z nich korzystalem jak np. konstruowalem wysylanie POSTem.

//edit
Byc moze istnieje jaka funkcja WinAPI do przegladania aktywnych polaczen sieciowych i zamykania... Jakies Enum i pozniej ID polaczenia i close... Zgaduje, sprobuj poszukac pod tym katem. Ew. looknij na WMI, zdaje sie, ze tam tez widzialem pare klas do obslugi informacji o polaczeniach.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-04-06 18:09

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

No z pracą Syzyfa to zakładam możliwość stworzenia pętli na określony port, która nasłuchiwałaby czy nadchodzą jakieś połączenia i je killowała. Tylko najpierw muszę dojść do tego jak to zrobić ;) Poszukam pod kątem danych które podpowiedziałeś.

A odczytywanie GET'a z poziomu WinAPI będzie funkcjonalne? Tzn. jeśli strona jest napisana w ASP, czy będzie się dało to wykonać w ogóle?

Pozostało 580 znaków

2007-04-06 20:36

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0
Cypherq napisał(a)

A odczytywanie GET'a z poziomu WinAPI będzie funkcjonalne? Tzn. jeśli strona jest napisana w ASP, czy będzie się dało to wykonać w ogóle?

Nie bardzo lapie...


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-04-06 21:38

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Nie łapiesz bo jak zwykle popisałem się, tłumacząc komuś o co mi chodzi ;) A chodzi mi o to, by skrypt sprawdzał, czy na stronie www.livescore.com jest odpowiedni mecz i pobierał wynik. I nie za bardzo wiem, czy to w ogóle jest możliwe. Spojrzałbyś?

Pozostało 580 znaków

2007-04-06 22:31

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Co rozumiesz przez odpowiedni mecz?

Ja pobieralbym tresc strony przez HttpWebRequest i Response po czym wyrazenia regularne i szukasz odpowiedniej tabelki. Wyglada na to, ze prezentuja wyniki zawsze w ten sam sposob, wiec wyciagniecie odpowiedniego wiersza/wartosci nie powinno byc trudne.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-04-07 00:04

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Odpowiedni mecz, czyli taki, który akurat interesuje użytkownika. Skorzystam z Twojej propozycji. Po raz kolejny dziękuję :)

Pozostało 580 znaków

2007-04-07 00:17

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Pytam, bo kwestia jak uzytkownik okresla odpowiedni mecz :) Data i druzyny? Co do pomocy to nie ma sprawy :)


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0