Ttextbox multiline, procedury, typy danych

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-08 20:54
Ravender
0

Przesiadam się powoli z Visual Basic na C#. Poczatkowo zafascynowany mozliwosciami jakei oferuje Visual Studio C# 2005, wzialem sie do tworzenia pewnej aplikacji. Poustawiac sobie elementy na formę.. spoko, nie ma problemu... natomiast trafiłem na inne problemy a w MSDN za duzo informacji tego typu nie ma..

  1. Jak odczytać poszczegolne linie z textboxa, z włączoną opcją multiline? W VB robilo sie to przy uzyciu SPLIT.. a jak jest w C#?

  2. Czy mozna robic wlasne procedury jak w VB, wywolywane z innego miejsca? Np robie sobie procedurke NAPISZ_MI_WARTOSC_PI, i potem moge ją wywoływac z innego miejsca. W C# są klasy ale czy to to samo? Raczej nie...

  3. Czy moge sobie definiować własne typy danych? np. w VB moglem zrobic cos takiego:

Type Lokalizacja
    Galaktyka As Integer
    Uklad As Integer
    Planeta As Integer
    Pelna As String * 8
End Type

Type Inne
    Pozycja As Lokalizacja
End Type

Pozostało 580 znaków

2006-12-08 22:57
0
  1. TextBox.Lines

Z opisu TextBox.Text:

msdn napisał(a)

To display multiple lines of text in a text box, set the Multiline property to true. To read or set the text of a multiline text box, use the Lines property. The amount of text that can be entered in the RichTextBox control is limited only by available system memory.

  1. W obiektowym do tego sluza metody chociazby. Zalezy od tego co ta twoja procedurka ma robic. Moze byc zawarta w kasie opakowujacej rozne tematyczne metody (typu Math.sin(), Math.cos(), itp), moze byc zawarta w konkretnej klasie i wywolywana po utworzeniu obiektu, itp.

  2. Klasa to wlasnie wlasny typ danych miedzy innymi...


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-09 14:20
Ravender
0

A czy ktos mogłby napisac , jakby wyglądała taka konstrukcja jak w punkcie 3 w c# ?! Z gory dziękuję za pomoc

Pozostało 580 znaków

2006-12-09 15:42
0


class Lokalizacja
{
private int Galaktyka;
private int Uklad;
private int Planeta;
private String Pelna;
}

class Inne
{
private Lokalizacja Pozycja;
}



Polecam przeczytac jakikolwiek kurs programowania obiektowego, bo bez pojec typu klasa, obiekt, interfejs daleko w c# nie zajdziesz.

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-09 18:16
Ravender
0
johny_bravo napisał(a)

Polecam przeczytac jakikolwiek kurs programowania obiektowego, bo bez pojec typu klasa, obiekt, interfejs daleko w c# nie zajdziesz.

Ksiazka jest juz w drodze ;). Jak do tej pory w mojej programistycznej karierze nie uzywalem pojec klasa... a jedynie uzywalem procedur i funkcji.

Kolejne pytanie na ktore nie znalazlem odpowiedzi:..

w VB mozna bylo np przyciskom umieszczonym na formie nadac indexy. Moglem miec np przycisk o nazwie

button[0] i drugi button[1]

potem moglem sie do nich odwolywac przez index czyli cos w stylu:
button[index].caption = "costam"

Jak to zrobic w C# ?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0