Funkcje z DLLa C++ w C#

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-26 21:49

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Witam serdecznie. Mam taki problem, ze nie bardzo wiem jakiego typu zmniennej uzyc przy wyciaganiu z DLLa funkcji napisanej w C++, w VS C#. Funkcja w c++ przyjmuje jako parametr wskaznik na tablice elementow typu char.

Dziekuje.

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 22:01

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Odpowiednikiem wskaznika jest IntPtr, ale na char* mozesz sprobowac string.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 23:00

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

0

IntPtr najprosciej zalatwi sprawe, gdyz pozniej z niego mozna dowolny typ danych wyciagnac, jednak tego w jednej linijce nie zrobisz. char rzutowane na stringa jest dobre ale tylko w przypadku kiedy wiemy ze wartoscia jest tekst (trzeba pamietac ze w .net tekst jest w unicodzie).
Niestety czasami char
jest uzywany jako wskaznik na tablice bajtow i rzutowanie i uzywanie string'a nie da nam nic dobrego.
Najlepsze efekty pod wzgledem czytelnosci kodu, daje uzycie atrybutu [MarshalAs(UnmanagedType)] i to szybko i latwo pozwoli zalatwic wiekszosc konwersji typow miedzy C# a dll'kami w C


Full Stack Developer .NET & Angular

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 23:19

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Dzieki chlopaki za szybka odpowiedz, jutro napisze czy udalo sie rozwiazac. na pewno probowalem juz na stringa, ale bezskutecznie.

Pozostało 580 znaków

2006-11-29 00:27

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

ostatnio mialem podobny problem tylko ze z long = int32


---

Oddać życie za bezcen?
Poddać się?
Żyć smutnie?
O nie! nie! nie!
A B S O L U T N I E !

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0