Problem z instalacją Firebird

0

Cześć. Próbowałem zainstalować Firebirda 1.5(classic server) na czystym Windowsie XP. Zainstalowało się, wszystkie procesy, jakie powinny być uruchomione - były. Natomiast nie można połączyć się do bazy. Po kilku minutach wyskakuje komunikat, że nie można było się połączyć.

Ten problem mam już na drugim komputerze(na dwóch innych z tym samym XP) wszystko działa. Czy ktoś z Was miał już kiedyś taki problem?

0
  1. odnośnie CS poczytaj sobie to http://gskoczylas.rekord.pl/index.php?page=http://gskoczylas.rekord.pl/Firebird/ClassicSuperServer.html
  2. jak jest dobrze zainstalowany to nie ma z nim problemu
  3. łączysz się z tego samego kompa
  4. jak się łączysz
  5. nie miałeś tam starego pliku security.fdb z innymi hasłami :>
0

Ja bym strzelał w Windowsowego firewalla - port 3050 odblokuj

0
Misiekd napisał(a)
  1. odnośnie CS poczytaj sobie to http://gskoczylas.rekord.pl/index.php?page=http://gskoczylas.rekord.pl/Firebird/ClassicSuperServer.html

Nic tam nowego się nie dowiedziałem

  1. jak jest dobrze zainstalowany to nie ma z nim problemu

Z instalki ściągniętej z ichniej strony. Poza tym, na dwóch kompach działa z tej samej instalki, na 4 pozostałych nie :|

  1. łączysz się z tego samego kompa

Tak

  1. jak się łączysz

Dobrze ;)
Nie chodzi nawet, gdy wywołuję GSEC z odpowiednimi parametrami

  1. nie miałeś tam starego pliku security.fdb z innymi hasłami :>

Nie, komp w miarę czysty.

A jeśli chodzi o zaporę, to jest wyłączona

0

a serwis w ogóle Ci startuje :>

0

A do serwera się łączy, np ibconsolą?
Może plik ".gdb" jest "tylko do odczytu" lub uszkodzony?
Może masz program mks vir (arca vir) z firewallem i kontrolą rejestru? Wtedy grubsze sztuczki - nawet gdy się go wyłaczy to dalej blokuje połączenie z bazą - nawet lokalnie (dobre, bo polskie). Trzeba wyłączyć mks`a, resart kompa reinstal fb i dopiero działa.

0
Misiekd napisał(a)

a serwis w ogóle Ci startuje :>

Tak. Procesy chodzą: fb_guard i fb_inet_server

Rafalw. - plik jest ok i nie jest tylko do odczytu. A MKS_Vira nie mam. ALe kombinacje niezłe ;)

0

przepisz (albo daj screena) dokładnie komunikat, jaki wywala Ci isql oraz ibexpert

0
Misiekd napisał(a)

przepisz (albo daj screena) dokładnie komunikat, jaki wywala Ci isql oraz ibexpert

Oto komunikat od GSEC(IBExperta nie mam na tym kompie):

C:\Program Files\Firebird\Firebird_1_5\bin>gsec -user SYSDBA -password masterkey -
database "localhost:C:\Program Files\Firebird\Firebird_1_5\security.fdb"

Unable to complete network request to host "localhost".
Failed to establish a connection.
unable to open database

Pojawia się dopiero po kilku minutach.

0

zrób ping localhost
a jak będzie ok to telnet localhost 3050 i powiedz co masz

0

U mnie na 1 XP "ping localhost" jest ok, na drugim unable to..., a po ip działa. Spróbuj ip zamiast localhost. A w ostateczności po netbuju:
"//adres_ip/Program Files/Firebird/Firebird_1_5/security.fdb", tylko chodzi d. wolniej i lubi zrywać...

0
Misiekd napisał(a)

zrób ping localhost
a jak będzie ok to telnet localhost 3050 i powiedz co masz

Ping jest ok, przy telnecie robi się okno cmd całe na czarne i nie widać wpisywanych znaków.

0

to serwer działa i telnet się z nim łączy. Jedynie gdzie ja widzę błąd to
a) nie ma takiej bazy do jakiej się chcesz podpiąć
b) zastą localhost przez 127.0.0.1 lub prawdziwym numerem IP kompa

spróbuj się jeszcze podpiąć bez podawania IP - sama ścieżka do bazy

0
Misiekd napisał(a)

to serwer działa i telnet się z nim łączy. Jedynie gdzie ja widzę błąd to
a) nie ma takiej bazy do jakiej się chcesz podpiąć

Jest - security.fdb

b) zastą localhost przez 127.0.0.1 lub prawdziwym numerem IP kompa

Nie mogę, ponieważ wymóg jest taki, że ma się łączyć po nazwie kompa, a nie po IP</quote>

spróbuj się jeszcze podpiąć bez podawania IP - sama ścieżka do bazy

Tak nie idzie, ponieważ mam Classic Server.

Słyszałem, że to może być jakaś kwestia związana z gds32.dll, co o tym sądzisz?

0
Juhas napisał(a)

b) zastą localhost przez 127.0.0.1 lub prawdziwym numerem IP kompa

Nie mogę, ponieważ wymóg jest taki, że ma się łączyć po nazwie kompa, a nie po IP

spróbuj się jeszcze podpiąć bez podawania IP - sama ścieżka do bazy

Tak nie idzie, ponieważ mam Classic Server.

na obie Twoje odpowiedzi mam tylko jedną odpowiedz [glowa]</quote>

Słyszałem, że to może być jakaś kwestia związana z gds32.dll, co o tym sądzisz?

nie wiem, nie słyszałem. A zastąp (albo zmień nazwę) gds32.dll przez fbclient.dll

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1