TurboDelphi + FirBird + dbExpress

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-22 16:52
0

Czy ktoś udzielił by mi wskazówek jak poprawnie napisać najporostszy program w TurboDelphi obsługujący bazę FireBird za pomocą dbExpress. Od dłuższego juz czasu przeglądam różne artykuły i wypowiedzi ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnego tutoriala lub przykładu. Jestem poczatkujacy w bazach danych i ciągle mi coś nie gra gdy próbuję napisać prosty program.
Przykładowo utworzyłem prosty program, ustawiłem parametry w następujący sposób:

dbGrid1 -> dbDataSource1 -> ClientDataSet1 -> DataSetProvider1 -> SQLDataSet1 -> SQLConnection1

ale nie wiem jak np edytować, zmieniać dane z tabeli.

Proszę o wskazówki lub konkretny przykład.

Z góry dziękuję - Jarek


Jarek

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 23:27
2006-12-07 19:46
JacekJ
0

W TurboDelphi Explorer nie ma tych wszystkich komponentów.

Czy lepiej korzystać z komponentów BDE (TDatabase, TTable, itd) czy dbExpress (TSQLConnection, TSQLQuery) ?

Pozostało 580 znaków

2006-12-13 11:24
0

BDE nie nadaje się do poważnych zastosowań, nie nadaje się nawet do nauki bo wyrabia złe nawyki

BTW Borland nie rozwija już BDE - powinno to dać do myślenia :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0