[MySQL] mozliwe szybkie i dokladne wyszukiwanie?

0

jest sobie baza na 8000 rekordow i wyszukiwarka do niej. jak mam w zapytaniu same LIKE, to wyniki szybko sie pojawiaja, ale w dowolnej kolejnosci (np. rekord majacy w tresci 1000 razy dane slowo bedzie i tak po rekodzie majacym go tylko raz)

jezeli zas zastosuje skladnie
SELECT *, (MATCH(desc) AGAINST ('.$slowko.')) AS suma (...)
to wyniki ladnie sie sortuja, ale wyszukiwanie trwa pare sekund (za to nastepne juz szybko - podejrzewam, ze te matche sie buforuja w mysqlu)

jest szybszy sposob na dobre sortowanie?

0

masz założone indexy FULLTEXT na tych kolumnach :>

a i o tuningu FTS w mysqlu http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/fulltext-fine-tuning.html

0

są założone. A fulltext dziala na match?

0
tomkiewicz napisał(a)

są założone. A fulltext dziala na match?

Full-text searching is performed using MATCH() ... AGAINST syntax.

czyli troszkę pytanie źle sformułowałeś bo to MATCH do wyszukiwania używa FTS

0
Misiekd napisał(a)

pytanie źle sformułowałeś bo to MATCH do wyszukiwania używa FTS

tomkiewicz napisał(a)

A [założenie] fulltext dziala na [szybkosc wywolania zapytania z uzyciem] match?

:P. A pytanie ogolnie mialo inny cel - czy nie da sie tego jeszcze przyspieszyc? I tak klient jest juz zadowolony, bo przyspieszylem skrypt mniej wiecej 4-5x (z ~1s do ~0.2s). Ale sie pytam na przyszlosc

0

przy wyszukiwania słowa w texcie to FTS ject chyba najszybszą metodą

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1