[Access] Pytanie o kwerende

0

Witam mam pytanie:

Czy w jednym zapytaniu (kwerędzie) można obliczyć np sumę pensji kobiet i mężczyzn?? (przyjmując ze kobiece imiona kończą się na "a")

Jak tak to jak to zrobić?? Może jakaś sugestia, bo chwile już nad tym siedze i nic nie wychodzi :(

Pozdro

/* Ja Kuba, mężczyzna, oświadczam wszem i w obec, że jestem przeciwny przyporządkowywaniu płci na podstawie imienia :P */

0

Warunek dla kobiet: LIKE "*a", dla mężczyzn: NOT LIKE "*a".

0

No tak to wiem. Ale chodzi mi o to żeby w jednym zapytaniu wyliczyć od razu dla kobiet i dla mężczyzn. A jak wpisze w jednej rubryce warunek obiczania pensji dla kobiet a w drógiej dla mężczyzn to on mi to traktuje jako jedno i nie wyswietla wyniku żadnego (bo w zasadze like "*a" i not like "*a" to zbiór pusty ponieważ acces traktuje to jako 1 warunek) :(((

Ktoś wie jak rozdzielić te warunki ale tak aby działały w jednej kweredzie (zapytaniu)??

0
Access napisał(a)

[...]/* Ja Kuba, mężczyzna, oświadczam wszem i w obec, że jestem przeciwny przyporządkowywaniu płci na podstawie imienia :P */
eee tam :) Ty jesteś Jakub a nie jakaś tam Kuba ;P

0

Jedyne rozwiązanie jakie mi się nasuwa to dla tebeli:

imie placa
michal 22
aga 11
karol 22
magda 11

SELECT 
   Sum([placa]) AS kwota, 
   'kobiety' as plec  
FROM 
   tabela1 
WHERE 
   tabela1.imie Like '*a' 

UNION ALL

SELECT 
    Sum([placa]) AS kwota, 
    'mezczyżni' as plec  
FROM 
    tabela1 
WHERE 
   tabela1.imie  not Like '*a' 

To jest w sumie tak naprawdę połaczenie wyników dwóch zapytań, wynika to ze z ograniczeń JET'a, chyba że ktoś zna odpowiednik wyrażenia 'CASE...WHEN' w Accessie wtedy mozna by to zapisać dużo łatwiej...
Można dodać kolumne płci i wtedy dla tabeli:

imie placa plec
michal 22 m
aga 11 k
karol 22 m
magda 11 k

Pobrać dane takim zapytaniem:

TRANSFORM 
    Sum(Tabela1.placa) AS SumaOfplaca
SELECT 
    'razem' AS Razem
FROM 
    Tabela1
GROUP BY 
    'razem'
PIVOT 
    Tabela1.plec;

To zadziała tylko pod Access'em, także mozliwości jest sporo, ale rozważ użycie MSDE + project bazy danych, wtedy pełne mozliwości SQL-a stoją przed toba otworem

0
Qyon napisał(a)
Access napisał(a)

[...]/* Ja Kuba, mężczyzna, oświadczam wszem i w obec, że jestem przeciwny przyporządkowywaniu płci na podstawie imienia :P */
eee tam :) Ty jesteś Jakub a nie jakaś tam Kuba ;P

też przyłanczam sie do protestu, a ty sie Qyon nie znasz :P :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1