Zagnieżdżony SELECT w jednej tabeli

0

Prosze o rade - są dwie tabele - jedna ze lista Nazw T1 a druga z ilosciami i szcegolami T2, kluczem w obu tabelach jest T1.ID = T2.ID

T2.ID -- T1.Nazwa -----T2.MG----T2.RU----T2.ILOSC
11-------ABC------------100-------20--------7000
11-------ABC------------100-------20--------1000
12-------CDC------------100-------20---------500
12-------CDC------------100-------20---------100
11-------ABC------------900-------25-----------2
12-------CDC------------900-------25----------12
11-------ABC------------900-------25-----------1
12-------CDC------------900-------25----------18

Oczekiwany wynik zapytania

ID-- Nazwa --MG---RU---ILOSC1---MG----RU---ILOSC2---OBLiCZ ILOSC2/ILOSC1
11---ABC----100---20----8000----900---25--------3------- 3/7000
12---CDC----100---20-----600----900---25-------30-------30/500

Umiem to zrobić w 2 roznych zapytaniach z uzyciem DISTINCT i JOIN - bo są 2 tabele, zrobilem zapytanie łączne ale ciągle
dostaje błąd FROM INTO, robiłem Select w Select a potem where i Group By oraz Select w Where
i ciągle to samo. poszczegolne zapytania dzialaja dobrze ale jak polacze w calosc to jest błąd.

Utknąłem. Teoretycznie sprawa nie jest trudna ale coś uciekło z pamięci.
Bardzo proszę kolegów o pomoc
Robson

1

Układ ciągnięcia danych w poziomie się nazywa pivot
Jak nie jesteś z Rosji, to google działa

Robert Wagner napisał(a):

... ale ciągle
dostaje błąd FROM INTO,

Chętnie zobaczymy DOKŁADNĄ kwerendę w której dostajesz FROM INTO

robiłem

Pokaż

to jest błąd.

Jaki ?

0

Bardzo dziękuję koledze za sarkazm - próbowałem tej metody w SQL ale nie działa. Google podpowiedziało mi to Forum - dlatego grzecznie sie przedstawiłem (w tle pałac w Mosznej) i poprosiłem o radę. Dzis idę z kolegą na piwo to może mi pomoże w Pivot'cie.. Pozdrawiam — Robert Wagner 23 minuty temu

A ja dziękuję Koledze za wielki wkład pracy własnej. Sądzisz, że tu jacyś upośledzeni są i nie dodają A do B ?
Takich co "próbowali ale nie działa" to tu mamy każdego dnia na pęczki

A słowo "nie działa" nie jest tu akceptowane. Daje wyniki odmienne od oczekiwanych ? Rzuca błędami ? Jakimi ?

masz dużo czasu widzę. Winiki są w pierwszych pieciu pozycjach googla.

0

Najpierw odpowiedź sobie na pytanie, czy lista wartości kolumny MG jest skończona i zdefiniowana. Jeśli tak, to hasło dla Ciebie: SUMIF. Jeśli lista wartości jest dynamiczna, to i zapytanie musisz budować dynamicznie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1