Pomoc pobieranie załączników oraz edycja danych

0

Witam, w planach jest ułatwienie pracy w firmie. Utworzyłem już wymagane tabele, formularze itd. Problem taki że uczę się od podstaw i nie potrafię rozgryźć jak skonstruować kod który pobiera załącznik , oraz kod edycji który zmieni pola TAK/NIE i pozwoli dodać nowe załączniki.

Załącza m zdjęcia napisanego kodu oraz format tabeli do której powinno to trafiać oraz jest pobierane.

https://zapodaj.net/c910cfc18c6c2.png.html
https://zapodaj.net/e54c655e07620.png.html
https://zapodaj.net/e6b15fe169759.png.html

1
KrystianAZ napisał(a):

Witam, w planach jest ułatwienie pracy w firmie. ... Problem taki że uczę się od podstaw

Nie pomożesz firmie.
najwyżej ją umoczysz w jakaś straszną prowizorkę (jak macie zakompleksionych idiotów w zarządzie, bywa)

Nie pomożesz też sobie w umiejętności pływania skacząc na główkę do nieznanej wody, bez kogoś starszego, kto umie pływać.
Nauka to nauka, potem junirowanie pod okiem seniora, pod założenia "z wyzej".

2

Generalnie to co pokazujesz na screenach nie wymaga takiego kodu, na upartego nie wymaga kodu w ogóle.

Jeżeli dobrz policzyłem, to przy kliknięci na indetyfikator, 20 razy pytasz bazę o ten sam rekord.

A może by tak na formularzu ustawić źródło formularza na tblOpiekonowie, kontrolką wpisać odpowiednie źódło
i otworzyć ro tak:

DoCmd.OpenForm "Employees", , ,"identyfikator = " & IdentifyOpk

I odpada Ci cały ten update, (przy okazji nie skleja się tak zapytań, tu raczej ADODB.Command z parametrami, lub skorzystać z obiektów DAO).
Dodatkowo nie da się SQL-em operować na polach załącznika, więc zastanów się czy chcesz to oprogramować: https://www.fmsinc.com/microsoftaccess/modules/code/AccessDatabases/Fields/AttachmentFields.htm

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1