Zapytanie SQL pomoc

0

Witam,

Potrzebuję pomocy przy napisaniu zapytania SQL za pomocą którego będę w stanie wyciągnąć z bazy informacje na temat wykorzystanych kodów rabatowych ale w postaci zsumowanej, czyli ile dany kod został wykorzystany i jaka jest łączna suma zrealizowanych zamówień.

Zapytanie: SELECT * FROM ps_order_cart_rule zwraca mi całą zawartość tabeli, potrzebuję teraz aby wyciągnąć z tych danych kod rabatowy "Your first buy" i zwrócić ile razy został ten kod wykorzystany(id_order - ID zamówienia) oraz jaka jest łączna suma(value) zamówień z użyciem tego kodu.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

image

5

potrzebuję teraz aby wyciągnąć z tych danych kod rabatowy "Your first buy"
Użyj WHERE

zwrócić ile razy został ten kod wykorzystany
Użyj COUNT()

oraz jaka jest łączna suma
Użyj SUM()

0
Mjuzik napisał(a):

potrzebuję teraz aby wyciągnąć z tych danych kod rabatowy "Your first buy"
Użyj WHERE

zwrócić ile razy został ten kod wykorzystany
Użyj COUNT()

oraz jaka jest łączna suma
Użyj SUM()

Ok, zrobiłem to tak:

SELECT SUM(value) FROM `ps_order_cart_rule` WHERE `name` = 'Your first buy' 

SELECT COUNT(name) FROM `ps_order_cart_rule` WHERE `name` = 'Your first buy' 

Tylko mam teraz dwa zapytania, w jaki sposób połączyć to w jedno?

4
Select count(column1) qty, sum(column2) amount... 

COUNT zrób na id. W WHERE prawdopodobnie możesz użyć kolumny id_cart_rule

3

@Mjuzik:

SELECT COUNT(name) ilosc, SUM(value) wartosc FROM `ps_order_cart_rule` WHERE `name` = 'Your first buy'

Teraz działa super, pytanie czy mogę to zapytanie teraz zmienić aby działało dla wszystkich wartości w kolumnie 'name', tak abym nie musiał podawać wartości WHERE?

Ok, udało mi się poprawić zapytanie na:

SELECT name kod, COUNT(name) ilosc, SUM(value) wartosc FROM `ps_order_cart_rule` WHERE id_cart_rule>0 GROUP BY name

Teraz działa już idealnie. Dziękuję za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1