Śniło mi się że ....

0

Śniło mi się że w jakimś sporze wyszło, że jestem szalenie zacofany, 100 la za afroamerykanami, bo SQL jest bardzo przestarzały.
To był jakiś dłuższy sen, miał jak film jakiś nie chaotyczny scenariusz.

A teraz bardziej serio:
**Jaki język mógłby zdetronizować język SQL?
**

1

Nie potrafię sobie wyobrazić takiej detronizacji, bo SQL to wciąż język oferujący wyższy stopień abstrakcji niż najpopularniejsze języki programowania. Oczywiście jest to prostsze do uzyskania, bo czysty SQL (bez rozszerzeń proceduralnych czy obiektowych) ma węższe zastosowania niż ogólne języki programowania. Jednocześnie jest większa bezwładność przeciwdziałająca takiej detronizacji, bo użytkownicy SQL to znacznie więcej grup niż tylko programiści, więc podatność na ewentualne mody jest mniejsza. Z drugiej strony, na pewno jest duże pole do popisu co do narzędzi wokół SQL i poziomu ich dopracowania.

1

Tylko nosql!

1
renderme napisał(a):

Tylko nosql!

Tak mi chodziło przeredagować post, i PODKREŚLIĆ, że nie chodzi o bazy no-sql zwłaszcza, ze większość z nich używa się przez dialekt SQL (chichot losu).
Pytanie nie dotyczy silników, ale JĘZYKA

1

Aktualnie nie wiedzę nic co próbowało by zagrozić sqlowi.

0

JavaScript - np. przy pomocy GraphQL.
P-O-T-E-Z-N-I-E detronizuje kazdy endzin backendowy.
Niejeden Oracle juz pewnie kleknal przed takim rozwiazaniem.

1

Może Java/Kotlin/Scala? :D

1
Aleksander32 napisał(a):

[.. film Jarka ...]

Mocny materiał. Zdecydowany Top 10 filmów które wywarły na mnie wrażenie. Gdzieś pomiedzy "Fight Club" a "Requiem for a dream." Aż mnie zachęcił do googlania i wygooglałem takie coś: https://codeburst.io/doing-without-databases-in-the-21st-century-6e25cf495373

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1