Uzytkownicy - uprawnienia

0

Cześć,
mam problem z uprawnieniami w bazie danych. Utworzylem sobie swój schemat i utworzylem 3 uzytkownikow. Nadalem im uprawnienia. Jak teraz to przetestować?
Bo chyba coś źle testuje, bo nie działa.

CREATE USER c##klient IDENTIFIED BY "1111";
GRANT CONNECT TO c##klient;

Jezeli sie loguje danymi uzytkownika to mam dostep do wszystkich tabel...

create view
   temp
as
select
   status,ID_ZLECENIA
from
   ZLECENIA;
grant select on temp to c##klient;

select decode(status, '10100', 'przyjete', '10103', 'zakonczone') from c##wojtek_admin.zlecenia where id_zlecenia = 1;
select id_pracownik from zlecenia where id_zlecenia = 1;
1

Może napisze co chcesz osiągnąć. Będzie łatwiej stwierdzić czy rzeczywiście nie działa.

0
UglyMan napisał(a):

Może napisze co chcesz osiągnąć. Będzie łatwiej stwierdzić czy rzeczywiście nie działa.

Chce osiagnac taki stan, ze uzytkownik klient bedzie mogl tylko odczytac dwie kolumny z tabeli. Status i numer zamowienia. Do innych tabel nie powinien miec dostepu.

2

Możesz przerzucić te dane do tabelki di ktorej drugi user będzie miał dostęp, wybierając tylko te dwie kolumny. Albo przerzucać tabelkę jeden do jednego i zabawa z szyfrowaniem danych, nazywa się to anonimizacja.

2

Sprawdź kto ma dostęp do twojej tabeli, zapytanie do wykonania z schematu C##WOJTEK_ADMIN

select * from all_tab_privs t where t.table_schema = 'C##WOJTEK_ADMIN' and t.table_name = 'ZLECENIA';

Jeśli GRANTEE = PUBLIC i PRIVILEGE=SELECT to wszyscy mogą odczytywać jej zawartość.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1