Google Cloud Platform - Cloud SQL (Problem)

0

Witam.

Założyłem maszynę wirtualną (Debian) na GCP, zainstalowałem na niej apacza i wgralem pliki instalacyjne Mediawiki (Silnik na którym bazuje wikipedia, chcialem zrobic taka mala wikipedie dla siebie).

Mam też baze danych MySQL w wersji 5.7 na GCP, chciałem żeby mediawiki się pod nią podpieła. No i się podpieła, połączenie zostało nawiązane, ale jest problem z utworzeniem bazy czy z czymkolwiek, nie wiem jak to dokładniej sprecyzować ponieważ nie jestem specem. Ktoś może mi pomóc co zrobić, aby wszystko przebiegło pomyślnie i ewentualnie wytłumaczyć w czym jest problem i jak go unikać w przyszłości?

Daje link ze screenem z przebiegu instalacji: https://ibb.co/VMr1H9v

Oraz sam kod błędu dla ludzi którzy nie chcą klikać w linki:

[1c259da1a87929c6c09ed443] /mw-config/index.php?page=Install Wikimedia\Rdbms\DBQueryError from line 1699 of /var/www/html/includes/libs/rdbms/database/Database.php: A database query error has occurred. Did you forget to run your application's database schema updater after upgrading?

Error 3161: Storage engine MyISAM is disabled (Table creation is disallowed). (35.242.228.202)
Function: Wikimedia\Rdbms\Database::sourceFile( /var/www/html/maintenance/tables.sql )
Query: CREATE TABLE `wiki_searchindex` (
si_page int unsigned NOT NULL,
si_title varchar(255) NOT NULL default '',
si_text mediumtext NOT NULL
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8

Backtrace:

#0 /var/www/html/includes/libs/rdbms/database/Database.php(1683): Wikimedia\Rdbms\Database->getQueryException(string, integer, string, string)
#1 /var/www/html/includes/libs/rdbms/database/Database.php(1658): Wikimedia\Rdbms\Database->getQueryExceptionAndLog(string, integer, string, string)
#2 /var/www/html/includes/libs/rdbms/database/Database.php(1227): Wikimedia\Rdbms\Database->reportQueryError(string, integer, string, string, boolean)
#3 /var/www/html/includes/libs/rdbms/database/Database.php(5075): Wikimedia\Rdbms\Database->query(string, string)
#4 /var/www/html/includes/libs/rdbms/database/Database.php(5010): Wikimedia\Rdbms\Database->sourceStream(resource (closed), NULL, NULL, string, NULL)
#5 /var/www/html/includes/installer/DatabaseInstaller.php(232): Wikimedia\Rdbms\Database->sourceFile(string)
#6 /var/www/html/includes/installer/DatabaseInstaller.php(267): DatabaseInstaller->stepApplySourceFile(string, string, boolean)
#7 /var/www/html/includes/installer/Installer.php(1654): DatabaseInstaller->createManualTables(MysqlInstaller)
#8 /var/www/html/includes/installer/WebInstallerInstall.php(44): Installer->performInstallation(array, array)
#9 /var/www/html/includes/installer/WebInstaller.php(269): WebInstallerInstall->execute()
#10 /var/www/html/mw-config/index.php(82): WebInstaller->execute(array)
#11 /var/www/html/mw-config/index.php(40): wfInstallerMain()
#12 {main}

Proszę o pomoc i dziękuję za nią z góry 🙂

1

Wyglada se baza na gpc nie obsługuje myisam. Trzebaby zobaczyć czy w ustawieniach bazy mozesz toz zmienić ale nie sądzę.
https://groups.google.com/g/google-cloud-sql-discuss/c/4gtSxdtVE24?pli=1

0
karsa napisał(a):

https://cloud.google.com/sql/docs/mysql/diagnose-issues#database_engines

Więc jak to zrobić? :D Nigdzie nie widzę jakiejkolwiek opcji w ustawieniach bazy związanej z MyISAM

1

Gdzieś tam w konfiguracji da się to przestawić https://m.mediawiki.org/wiki/Topic:Skxyv7emdie70scs

0
UglyMan napisał(a):

Gdzieś tam w konfiguracji da się to przestawić https://m.mediawiki.org/wiki/Topic:Skxyv7emdie70scs

W sensie w konfiguracji po stronie plików Mediawiki czy po stronie instalatora? Przy instalatorze nie widzę żadnej takiej opcji.

1

Nie znam media wiki i z linka.wynika ze jest jakis lokalsettings.php i tam powinno być takie ustawienie

0
UglyMan napisał(a):

Nie znam media wiki i z linka.wynika ze jest jakis lokalsettings.php i tam powinno być takie ustawienie

Plik konfiguaracyjny Localsettings tworzy się po ukończeniu instalacji mediawiki więc teraz go nie ma.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1