skopiowanie danych miedzy tabelami

0

Witam,

Mam tabele z danymi za rok 2018 i mam druga tabele z danymi za rok 2019 ( obie maja te sama strukture.
Teraz che skopiować dane z tabeli 2018 do tabeli 2019

czy odpowiednie będzie polecenie SELECT * INTO nowa_nazwa_tabeli FROM nazwa_tabeli

czy to mi nie nadpisze danych za 2019?

2

Jeśli dobrze rozumiem dokumentacje PostgreSQLa to SELECT INTO tworzy nową tabelę, a Ty potrzebujesz INSERT INTO SELECT

Np:

INSERT INTO rok2019 SELECT * FROM rok2018;
0

Jednorazowo potrzebujesz wszystkich danych czy na stałe? Może wystarczy UNION?

0

Jak baza? Jak masz jakieś id w obydwu tabelach i jest na nim uniq to ci może nie puścić, bo pewnie są powielone w dwóch tabelach.

0

Baza jest ms SQL
Potrzebuje uzupełnić tabele danymi z innej tabeli
Jak zrobic to najprosciej

1

Wszystko zależy jak te dane wyglądają.
najprościej tak:

INSERT INTO table2 (column1, column2, column3, ...)
SELECT column1, column2, column3, ...
FROM table1
WHERE condition; 
0

tylko czy wykonujac to nie strace obecnych danych?
Chce dokopiowac dane do juz istniejacych.
Nie wiem jak to działa czy mi nie nadpisze danych

0

Insert nie nadpisuj danych. Pytanie, czy będziesz umieć zidentyfikować właściwie wiersze po takim połączeniu. Zrób sobie kopie tabeli, zanim zrobisz taki ruch, żeby można było przywrócić ewentualnie poprawny stan bazy.

0

Wszystkich tych ruchów by nie trzeba było, gdybyś projektując bazę tego nie zepsuł. Tak się nie robi.

0

AnyKtokolwiek nie rozumiem o co CI chodzi. Chyba nie zrozumiałeś!
Baza 2018 była na jednym serwerze a 2019 na drugim.
Teraz jest inny serwer i chce obie bazy miec w jednej bazie. Obie bazy maja identyczne kolumny.
Wiec nie rozumie o co CI chodzi

1
Anna Nowak napisał(a):

AnyKtokolwiek nie rozumiem o co CI chodzi. Chyba nie zrozumiałeś!
Baza 2018 była na jednym serwerze a 2019 na drugim.
Teraz jest inny serwer i chce obie bazy miec w jednej bazie. Obie bazy maja identyczne kolumny.
Wiec nie rozumie o co CI chodzi

ze wzajemnością. Mówisz raz o tabeli, raz o bazie

0

chodzi mi o baze
jak skopiować dane z jednej bazy do drugiej

1

Jak będziesz mniej-więcej rozumieć co to jest klucz pierwotny i obcy, przyjdź.
A zanim to nastąpi, znajdź kogoś, kto oceni te bazy, popatrzy itd ... i daj mu zrobić

0

Ale czemu Ty w kółko pytasz o to samo jak już co najmniej w 3 postach dostałaś odpowiedź ? Spróbowałaś chociaż tego ?

3

BAZA TO NIE TABELA!!!! Baza ma zazwyczaj kilkadziesiąt do kilkatysięcy tabel. W 99% przypadków nie da się po prostu wziąć danych z roku x oraz x-1 i "połączyć" bo są dane, które są wspólne (np. kontrahenci lub towary) ale mają inne ID albo dane, które nie są wspólne ale mają takie samo ID (np. faktury) i tego nie przeskoczysz bez porządnej analizy tych danych. Sytuacja jest, teoretycznie, znacznie prostsza jeśli mówimy tylko o JEDNEJ TABELI bo tam można po prostu dodać "starsze" dane i tyle.

0
Anna Nowak napisał(a):

chodzi mi o baze
jak skopiować dane z jednej bazy do drugiej

Jeśli oczekujesz że dostaniesz prostą odpowiedź w kilku punktach że należy wykonać to tak i tak to nie dostaniesz takiej odpowiedzi, bo taka ogólna odpowiedź na tak ogólne pytanie nie istnieje . Wszystko zależy od budowy bazy,logiki zależności pomiędzy tabelami, ograniczeń, unikatów danych, kluczy... jest tego sporo.
Gdybyś po pokazała schemat bazy to można by próbować cokolwiek odpowiedzieć

0

Kopiowanie miedzy bazami w mssql jest proste:

--skrypt na danych 2019 roku
insert into tabela
select * from baza2018.dbo.tabela

dane zostaną dopisane, ale przeczytaj uważnie post @abrakadaber bo to w praktyce może okazać się trudniejsze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1