SQL i Płatnik ZUS

0

Witam!
Przenieście temat jeśli jest w złym dziale....

15 lat temu jak byłem mocniejszy w komputerach zainstalowałem Płatnika ZUS z bazą SQL.
Teraz czasami przy awariach nie potrafię tego ogarnąć i muszę wzywać informatyka wyższej rangi, który to robi w 5 minut i wystawia szefostwu fakturę. Straszna to ujma na mym honorze :)

Teraz czeka mnie instalacja/przenoszenie Płatnika na nowy komputer i będzie ten sam problem.
Mam 2 wyjścia... zrobić konwersję SQL do Access (czego nie idzie zrobić na tym oprogramowaniu, które teraz mam.... bo sql serwer jest za bardzo nowy) i nie mieć więcej problemów z przenosinami, albo drugie wyjście przenieść i podpiąć bazę SQL.

Czy ktoś coś może podpowiedzieć/pomóc?

2

Czyli prosisz nas o pozbawienie pracy kolegi po fachu :P?

0

No tak to wygląda :P

Ale bardziej mi zależy na nauczeniu się tego. Bo kiedyś nie wiem jak ale sobie z tym dałem radę.
A szefostwo myśli, że komputer to komputer... i skoro się coś tam na nich znam to co to jest uruchomić jakiś program.

Szkoda mi czasu i nerwów na udowadnianie im, że ten jakiś ich znajomy tez od komputerów tego nie da rady zrobić. Już się kiedyś jeden tu wybierał ale, że to mój kolega to mu powiedziałem, że tu SQL jest.... zrezygnował zanim wogólę się tu pofatygował :)

ps. a jeśli rady nie dam to nie wykluczone, że skorzystam po cichu z Waszych usług

0

To żart?

Trudno mi uwierzyć w komputerowca, który nie potrafi zbackupować i odtworzyć MS SQL-a
Oprócz tego są niejasności z tym SQL: to jest na stacji, nie na serwerze?

0

To nie żart... porada była taka: trzeba było instalować normalnie bazę Accessa... wszyscy tak mają i wystarcza.

To jest stacja i tylko na tym komputerze ten Płatnik jest.

2

Ja bym zaczął od zalogowania się na obecny serwer i sprawdził wersje SQL servera, jaka tam jest. Do połączenia możesz wykorzystać SSMS albo Azure data studio (google twoim przyjacielem). Potem robisz backup bazy. Instalujesz SQL server na nowej maszynie, pewnie wersje Express, bo to wystarczy pod Płatnika i wciągasz backup bazy wygenerowanej na poprzedniej maszynie. Ściągasz płatnika, instalujesz i konfigurujesz go pod nową bazę. Od całą filozofia.

0

No teoretycznie to proste ale zawsze po drodze się gdzieś wyłożę i później zaczyna sie nerwówka bo Płatnik nie działa a tu coś na nim zrobić trzeba na już....

screenshot-20200602113416.png

2

To nie psuj obecnej instalacji, to będą mieli gdzie pracować.

0

Zrobiłem teraz kopię?
screenshot-20200602113808.png

0
Tomek Pycia napisał(a):

To nie psuj obecnej instalacji, to będą mieli gdzie pracować.

Jak sobie zepsuję to ja sam nie mam gdzie pracować :)

No coś mi dzwoni tylko nie wiadomo w którym kościele :)

Próbowałem jak najwięcej zapamiętać jakich narzędzi używał ten fachowiec no i póxniej troszkę samemu obczajałem.
Wykładam się chyba gdzieś przy podawaniu nazw serwera, bazy danych, uzytkownika..... (.\ itd)

Wezmę tą kopię do domu i tam spróbuję zainstalować Płatnika i tą bazę podłączyć....

Ja bym to może i sam ogarnął ale mam traumę unieruchomienia Płatnika :):)

1

Jak dla mnie to jest robota na 2h czyli na jakieś 300PLN. Naprawdę warto dlatego spędzić kilka dni pieprząc się z tym?

0

Tak bo sobie postawiłem za punkt honoru zrobić to samemu i umieć to ogarnąć przy sporadycznych awariach.
Gdybym na samym początku to przewidział to zainstalował bym Płatnika standardowo, bez sql i teraz podmieniał tylko plik bazy.

4

To nie jest fizyka kwantowa tu masz tutorial z vulcana ale zasada jest ta sama:

  1. backup na starym
  2. restore na nowym
0
s---r napisał(a):

Tak bo sobie postawiłem za punkt honoru zrobić to samemu i umieć to ogarnąć przy sporadycznych awariach.
Gdybym na samym początku to przewidział to zainstalował bym Płatnika standardowo, bez sql i teraz podmieniał tylko plik bazy.

Żeby bezpiecznie się zachowywać na środowisku produkcyjnym, honor (niestety) nie wystarczy *).
Poćwicz informatykę w domu, bez zagrożenia dla pracy innych ludzi, utraty danych itd.
Miej na tyle honoru, aby powiedzieć "nie umiem"

*) powinna w szablonach CV być rubryka "poczucie honoru"

0

Już raz powiedziałem, że ja tego nie zrobię... a w mieście umie to tylko ten i ten człowiek :)

0

taki plik mi fachura przygotował do kopii tylko coś nie zapisuje do C:\Bin
screenshot-20200602131127.png

2

Server Managment Studia ma funkcjonalność do kopiowania abzy gdzie podajesz serwer wejsciowy i wyjsciowy. Prawy na konretną baze -> Tasks -> Copy Database...
Tutaj szersza instrukcja.
https://docs.microsoft.com/en-us/sql/relational-databases/databases/use-the-copy-database-wizard?view=sql-server-ver15

2

taki plik mi fachura przygotował do kopii tylko coś nie zapisuje do C:\Bin

Bo to wcale nie znaczy, że tam się musi zapisywać. to tylko łączy się z serwerm (local)\sqlserver z autoryzacją windowsową i uruchamia skrypt ZUS_BAK.SQL Z KATALOGU C:\BIN

0

Jeszcze trochę mnie pow.urwiacie to sam to rozgryzę.... :P
Zapisuje gdzieś indziej... jeszcze jest taki plik
screenshot-20200602132058.png

0
Panczo napisał(a):

taki plik mi fachura przygotował do kopii tylko coś nie zapisuje do C:\Bin

Bo to wcale nie znaczy, że tam się musi zapisywać. to tylko łączy się z serwerm (local)\sqlserver z autoryzacją windowsową i uruchamia skrypt ZUS_BAK.SQL Z KATALOGU C:\BIN

ooo... własnie przed chwila o tym napisałem :)

0

Jeżeli dobrze widzę to robi do katalogu t:\kopie.sql i I:\

0

robi tu F:\KOPIE.SQL\ZUS.bak'
i tu I:\ZUS.bak'

I faktycznie tam są.... w I:\ZUS.bak ja też zrobiłem Managerem

0

jak mam utworzyć ten server żebym mógł się tutaj do niego podłaczyć
screenshot-20200602205333.png

0

Musisz to zainstalować jak każdy inny program

0

Ale zainstalowałem. Później coś jeszcze zrobiłem i mam tak
screenshot-20200602211543.png

A przy próbie połaczenia:
screenshot-20200602211628.png

0

Sprawdź czy usług SQL Browser jest uruchomiona, czy podczas instalacji dodałeś użytkownika windowsowego do grupy sysadmin?

0

No właśnie obejrzałem jakiś film na YT i odinstalowuje wszystko i od nowa instalował będę... bo coś musiałem źle przy instalacji ustawić

1

To zainstaluj jako domyslna instane (default instance vs named) odpadnie właczanie usługi sql browser i wszystko pójdzie na domyslnych portach

0

Jakimś expressem teraz zrobiłem i serwer chyba się zainstalował ale nie ma teraz tego całego Managera sql :)
Walczę dalej....

Gubię się trochę bo nie wiadomo co konkretnie ściągnąć i instalować...

edit: coś ruszyło :)

Podłączyłem tą bazę do Płatnika :)
Tylko za długo się z tym motałem...

1

SQL management studio to obecnie osobną aplikacja, ściąga i instaluje niezależnie od silnika. Sama bazę w wersji express instaluje się osobnym instalatorem

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0