Schemat dziennika szkolnego

0

Witam jestem na etapie projektowania bazy danych dziennika szkolnego. Dotychczas stworzyłem coś takiego i nie bardzo mam jakikolwiek pomysł na odnotowywanie obecności oraz nieobecności albo raczej nie sensowne tego przechowywanie. Co do pozostałych encji również prosiłbym o jakieś uwagi screenshot-20200513193812.png

0
Bartosz Jarząb napisał(a):

nie bardzo mam jakikolwiek pomysł na odnotowywanie obecności oraz nieobecności albo raczej nie sensowne tego przechowywanie.

Np.:
id user_id lesson_id date is_present

Data pełna, z godziną rozpoczęcia. I np. w danym dniu może być kilka godzin tego samego przedmiotu, więc wtedy będzie kilka wpisów w danym dniu.

0

Coś by tam pewnie zadziałało ale generalnie "bida" i niejednoznaczności.

  • Tabela users ma zbyt wiele funkcji. Niech user ma imię, nazwisko, telefon, dane autoryzacyjne i role ( admin | rodzic | uczeń | nauczyciel )
  • Za pomocą dodatkowych tabel wiążesz nauczycieli z przedmiotami, uczniów z klasami,
  • Musi być jakaś tabela plan zajęć ( z niej wyjdziesz do list obecności )
0
serek napisał(a):

Np.:
id user_id lesson_id date is_present

screenshot-20200513201655.png

coś takiego ma większy sens ?

0

Ja bym poszedł dalej ji dodał tabelę na adresy, numery telefonów i słownik ról i wiązał do Usera kluczami. Zrobił bym tabale list obecności z kluczem na lekcje i daty to by reprezentowało pojedyncza liste obecności lekcji w danym terminie jaka się wdyarzyła. Dalej tabelę na poszczególną "obecność" gdzie będzie klucz na listę obecności danej lekcji oraz na ucznia. Na lekcje nie trzeba bo dostaniesz się tam przez tabelę listy obecności.

0
somedev napisał(a):

Ja bym poszedł dalej ji dodał tabelę na adresy, numery telefonów i słownik ról i wiązał do Usera kluczami. Zrobił bym tabale list obecności z kluczem na lekcje i daty to by reprezentowało pojedyncza liste obecności lekcji w danym terminie jaka się wdyarzyła. Dalej tabelę na poszczególną "obecność" gdzie będzie klucz na listę obecności danej lekcji oraz na ucznia. Na lekcje nie trzeba bo dostaniesz się tam przez tabelę listy obecności.

Początkowo planował podział tabel na poszczególne role, ale prowadzący doradził mi by zostawić jedną sekcje users i po prostu w puste pola(zależne od roli) wpisywać nulle. Jest to mój pierwszy projekt, stad tez pojawiają się drobne problemy.

2

Zmień prowadzącego. Najgorsze co może być to opasłe tabele z pierdyliardem nulli i w zależności od ich konstelacji zmienia się jaką tak naprawdę encją jest dana krotka ... O normalizacji też pewnie nie słyszał... a może słyszał, ale nie wiem czym się kieruje. Potem rosną spasłe giganty i mało kto potrafi dobrego inserta zrobić, nie mówiąc o reszcie. Co to jest numer matka i numer ojca? Powinna być tabela numerów, bo co jeśli nie ma matki i ojca a tylko babcie? Albo opiekuna prawnego? Albo ma ojca, matke i partner matki go przysposobił? Dalej - matka może mieć 1 numer czy może mieć domowy, komórkowy, służbowy i numer do pracy? Będziesz rozszerzał tabele? Najpierw zidentyfikuj same encje i procesy jakie istnieją i sobie spisz. Potem wykonaj model konceptualny. Dalej możesz pomyśleć o normalizacji i dopiero na końcu robisz model fizyczny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1