Nie można się połączyć z bazą Oracle. Oracle Listener wyłącza się.

0

Cześć, problem podobny jak w archwium dlatego wierzę, że szybko ktoś go rozwiąże.
SQLdevelopera uzywałem do ćwiczeń, poleżał nieruszany z miesiąc i nie mogłem się połączyć z bazą danych.
Pobrałem najnowszą wersję sqldeveloper i na nowo zianstalowałem bazę, problem nie ustał.
Bazę 18c zainstalowałem wg. instrukcji Nieinformatyka i poprzednio działa.

**1. Jak uruchomię sqlplusa tak sqlplus / as sysdba to się łączy? Czy wtedy select name from v$database; coś zwraca?
**

zwraca:

NAME

XE

2. Zawartość nsnames.ora

tnsnames.ora Network Configuration File: E:\app\Sebastian\product\18.0.0\dbhomeXE\NETWORK\ADMIN\tnsnames.ora

Generated by Oracle configuration tools.

XE =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = 192.168.1.19)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = XE)
)
)

LISTENER_XE =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = 192.168.1.19)(PORT = 1521))

ORACLR_CONNECTION_DATA =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1521))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = CLRExtProc)
(PRESENTATION = RO)
)
)

XEPDB1 =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = 192.168.1.19)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = XEPDB1)
)
)

3. Pingowanie xe

screenshot-20200416172254.png

4. Uparty proces.

screenshot-20200416171551.png

screenshot-20200416183550.png

0

czy to 192.168.1.19 jest Twój aktualny adres?

0
abrakadaber napisał(a):

czy to 192.168.1.19 jest Twój aktualny adres?

Okazuje się, że nie.

screenshot-20200417085731.png

Wczoraj po raz drugi usunąłem bazę danych i zainstalowałem od nowa, pomogło, wszystko działa.
Działa, sprawdziłem konfigurację w obu plikach (tnsnames i listener) i mam inne IP 192.168.0.129

Przypomniałem sobie, że wczoraj rano podłączyłem się do innego wifi, może stąd ten problem? Jak tego uniknąć w przyszłości?

1

zamiast adresu wpisać tam nazwę komputera albo localhost ale wtedy będziesz się mógł z tą bazą łączyć tylko lokalnie.

0
abrakadaber napisał(a):

zamiast adresu wpisać tam nazwę komputera albo localhost ale wtedy będziesz się mógł z tą bazą łączyć tylko lokalnie.

W obu plikach zmieniłem IP na localhost. Jedynie przy XEPDB1 musiało zostać IP bo inaczej dostaję błąd.

screenshot-20200417104145.png

screenshot-20200417104240.png

Edit:

Zmieniłem IP na nazwę komputera i już wszystko działa (XEPDB1).
Wkrótce zmienię WIFI i zobaczymy czy bez problemu.

0

Zmieniłem sieć i znów błąd Vendor code 17002.
Konfiguracja na drugiej sieci z której muszę czasem korzystać.

screenshot-20200417125509.png

Na wyłączonym WIFI baza danych działa.

Dobra ustawiłem IP 127.0.0.1 zamiast localhostów i nazwy komputera i działa.
Dziwne, bo localhost to własnie 127.0.0.1

Działa na obu sieciach. Problem rozwiązany.
Jeżeli masz coś jeszcze do dodania to śmiało się podziel.
Dzięki za poświęcony czas.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1