Program magazynowy z własną bazą SQL na serwerze zdalnym

0

Cześć,
na wstępie zaznaczę, że nie jestem programistą ani informatykiem, ale od 15 lat używam Linux i potrafię się posługiwać terminalem.
Poszukuję prostego programu magazynowego komunikującego się z bazą zainstalowaną na serwerze zdalnym (standardowym hostingu), program uruchamiany lokalnie z nośnika pamięci (pen drive) z pliku. Ważne jest, aby program był uruchamiany lokalnie — nie dostęp poprzez przeglądarkę www.
Orientujecie się, gdzie mogę znaleźć lub ściągnąć taki program?
Z góry dzięki za wyrozumiałość, wiem, że zgłaszam się z dość nietypowym pytaniem :)

1

"program magazynowy" może oznaczać wszystko: od prostego arkusza kalkulacyjnego (który bez problemu uruchomisz z pendrawja) aż po całe kobyła-ERPy, gdzie bez serwera z 1TB HDD po SAS nie warto w ogóle rozpoczynać rozmowy :-P

0

Tak jak napisałem w opisie ma to być bardzo prosty program magazynu ilościowego, bez bazy klientów, bez faktur oraz reszty dodatków ale musi mieć funkcję kompletacji i przechowywania danych w bazie danych utworzonej na serwerze MySQL z możliwością korzystania z danych jednocześnie przez kilku użytkowników.
Nie chcę żadnego ERP ani nic podobnego. A wydawało mi się, że się precyzyjnie określiłem.
Proszę o pytania na które chętnie dokładnie odpowiem.

2

Wymagań praktycznie nie napisałeś żadnych - "prosty" to żadna specyfikacja.

  1. jaki system
  2. dlaczego mysql - ciężko będzie znaleźć coś na tą bazę
  3. co to znaczy musi mieć funkcję kompletacji? - siedziałem ponad 10 lat w oprogramowaniu magazynowym i jedyne z czym mi się to kojarzy to z realizacją zamówień
  4. magazyn bez kontrahentów, faktór, zamówień itd to ciężko będzie dostać - jeśli już ktoś pisze program (nieważne darmowy czy nie) to stara się go wyposażyć w funkcje, które przyciągną jak najwięcej userów a wycięcie z programu magazynowego kontrahentów to duży brak
  5. czy jednorazowo 500zł za 5 stanowisk to naprawdę takie koszty? (np. https://www.lomag.pl/ - nie jestem autorem/sprzedawcą/użytkownikiem - po prostu znalazłem w guglu)
0

Chodzi mi tylko i wyłącznie o magazyn ilościowy dla małej firmy, która pakuje/ składa pojedyncze elementy w gotowe produkty.
Pod pojęciem „kompletowanie” rozumiem:
Produkt A składa się z kilku elementów/ części: a, b, c, d, e, f, w różnych ilościach, np.
a= 1 sztuka - pudełko,
b= 2 sztuki - śruby,
c= 4 sztuki - nakrętki,
d= 8 sztuk - podkładek,
e= 5 sztuk - rurek,
f= 6 sztuk - sprężynek

Istnieją dwie „kolumny„ :

  1. Części – a, b, c, d, e, f
  2. Produkty-A, B, C

Funkcja „kompletowania” polega na tym, że dodając do kolumny 2. ilość spakowanego/ złożonego produktu A, funkcja kompletowania — w Excelu jest już gotowa — odejmuje odpowiednią liczbę części z bazy 1. które zostały użyte wg przyporządkowania
A = *> a, *> b, *> c, *> d, *> e, *> f, *> g części.

Program musi mieć standardowe funkcje magazynu jak:

  • wydanie na zewnątrz (WZ),
  • przyjęcie z zewnątrz (PZ),
  • inwentaryzacja,
  • eksport danych w csv,
  • jednostki wyłącznie sztuki,
  • raporty,
  • możliwość tytułowania wszystkich pól na panelu,
  • nadawanie uprawnień użytkownikom przez admin,
  • logowanie użytkowników e-mail & PIN.

Mile widziane:

  • logi systemowe zapisujące działania poszczególnych użytkowników,
  • cykliczne tworzenie kopii bezpieczeństwa bazy danych,
  • oznaczanie rekordów kolorem ( zielony, żółty i czerwony )
  • minimalna ilość — ostrzeżenie przez e-mail, jeśli ilość jest mniejsza niż

Ponieważ nie posiadam wiedzy informatycznej, nie mogę podać jaki system powinien być zastosowany. Funkcja kompletacji jest w Excelu.

Lomag jest, jak pisał przedmówca Moderator Patryk27, kobyła-ERP i wg. mnie nie jest do „okrojenia„ do moich potrzeb, bo ja potrzebuję dwuosobowe cabrio, a lomag to autobus.

Dodam, że w liście części będzie max. 50 pozycji, a w liście produktów max. 20 pozycji.

1

zobacz sobie narzędziownia pracowałem na tym, lipa niezła, ma dużo niedociągnięć, ma pewne ograniczenia i w ogóle z tylnej części ciała interfejs i "rozwiązania" ale na twoje wymagania wystarczy.

0
Thoams napisał(a):

Poszukuję prostego programu magazynowego komunikującego się z bazą zainstalowaną na serwerze zdalnym (standardowym hostingu)

I tu w zasadzie można by zakończyć wszelkie rozważania, ponieważ taka praktyka jak wystawianie gołego serwera bazodanowego do internetu jest bardzo słabym rozwiązaniem. Zwykły program raczej nie jest dostosowany do takiego działania i większość programów w przypadku zerwania połączenia z serwerem bazodanowym wywala komunikat i nie łączy się ponownie. Przy pracy przez internet takie sytuacje mogą pojawiać się często.

Jednak drugim, ważniejszym tematem jest bezpieczeństwo takiej konfiguracji, myślisz dlaczego większość hostingów jakie mamy na rynku blokuje połączenia do serwera bazodanowego z zewnątrz? Zazwyczaj dobry admin nie pozwala sobie na to aby jakiekolwiek tego typu dane radośnie leciały sobie przez internet. W takim przypadku jeśli chcemy pracować w ten sposób na bazie znajdującej się gdzieś indziej korzysta się z VPN'a.

Co więcej takie moduły jak opisujesz (automatyczne zdejmowanie z magazynu na podstawie wcześniej ustalonych składów produktów) nie są takie trywialne i zazwyczaj takie coś znajduje się nie w samym systemie magazynowym, a module zarządzania produkcją których ceny oraz stopień skomplikowania są większe niż Ci się wydaje.

Niektóre z tych rzeczy o które pytasz nie należą do funkcji programu jak mechanizm cyklicznej kopii bazy danych, a powinny być wykonywane przez administratora sieci/serwera na którym to działa.

Następnie możliwość tytułowania wszystkich paneli. Co to ma na celu, bo brzmi to raczej jakbyś w prostym systemie za 200zł oczekiwał funkcji rodem z SAP'a. Bo tam takie rzeczy są możliwe o ile dobrze kojarzę. Nie znam prostego systemu gdzie user może sobie zmieniać opisy czy dodawać nowe pola np do kartoteki kontrahentów.

Ogólnie rzecz biorąc musisz nieco zmienić swoje oczekiwania i najlepiej wziąć jakiś produkt półkowy, albo poszukać programisty który Ci napisze coś szytego na miarę. Nie mniej jednak z pewnych rzeczy radziłbym zrezygnować jak łączenie się bezpośrednio do bazy przez internet.

2

Prawda jest taka, że w dobie jpk_mag programy muszą mieć pewne rzeczy z których Ty chcesz zrezygnować.

Mam wrażenie, że słowo prosty użyte w kontekście funkcjonalnośći, których oczekujesz to oksymoron...

Jedyne co mogę doradzić to zrobienie wlasnego researchu i znalezienie odpowiadającego oprogramowania.

0
Panczo napisał(a):

Prawda jest taka, że w dobie jpk_mag programy muszą mieć pewne rzeczy z których Ty chcesz zrezygnować.

Mam wrażenie, że słowo prosty użyte w kontekście funkcjonalnośći, których oczekujesz to oksymoron...

Jedyne co mogę doradzić to zrobienie wlasnego researchu i znalezienie odpowiadającego oprogramowania.

Dziękuję Panczo za Twoje spostrzeżenia i uwagi, które częściowo są trafne, ale zapewniam Cię, że nie szukam „suchej wody„ ani „gorącego lodu„

jpk_mag jest znany tylko w Polsce i już za Odrą nikt o nim nie słyszał, nie wspomnę o reszcie EU i świata.

Zdaję sobie sprawę, że dziś — szczególnie w dziedzinie IT — wszystko jest niesamowicie skomplikowane i poza granice zdrowego rozsądku złożone, a dla większości „laików„ niezrozumiałe.

Kiedyś Trabant jeździł i paliwo ściekało samo do gaźnika, dziś steruje tym komputer !

** Ja potrzebuję dwuosobowe cabrio, a oferuje mi się autobus.**

Na chwilę obecną zdaję sobie sprawę z faktu, że prościej, szybciej i na pewno taniej będzie skorzystać z gotowego programu magazynowego, który będzie skonfigurowany do moich potrzeb, które są większe niż opisane.

Z góry dziękuję za podpowiedzi najprostszych systemów magazynowanych, które z punktu widzenia it będą najprostsze do ustawienia, bo jak się zagłębiłem w „intuicyjne i przyjazne interfejsy„ to moja intuicja mi mówi, że będę skubany z kasy do końca życia za pseudo prace, której najprawdopodobniej nikt nie wykonuje.

Nie chcę nic za darmo, ale jak widzę na przykładzie MS i Linux to jest przepaść w cenach do jakości.

P.S. Od 15 lat używam Linux i nigdy bym nie przeszedł na MS.

1
Thoams napisał(a):

jpk_mag jest znany tylko w Polsce i już za Odrą nikt o nim nie słyszał, nie wspomnę o reszcie EU i świata.

O ile wiem, to nie do końca. Nasz rodzimy JPK jest zasadniczo odpowiednikiem SAF-T w innych krajach. A tam znajdują się informacje o fakturach. Chcesz wystawiać dokumenty WZ/PZ więc z tymi dokumentami będą powiązane faktury, a w księgowości istnieje pojęcie dostawy niefakturowanej (którą należałoby uwzględniać w księgowaniach). Więc jak coś będziesz podpadał pod JPK_MAG. No chyba, że faktury będziesz wystawiać w innym programie, ale wtedy po co podwójna robota? Skoro magazyn będziesz musiał prowadzić w dwóch systemach równolegle.

Thoams napisał(a):

Zdaję sobie sprawę, że dziś — szczególnie w dziedzinie IT — wszystko jest niesamowicie skomplikowane i poza granice zdrowego rozsądku złożone, a dla większości „laików„ niezrozumiałe.

Kiedyś Trabant jeździł i paliwo ściekało samo do gaźnika, dziś steruje tym komputer !

Kiedyś ludzie nie mieli bieżącej wody ;) Ba, nawet dziś w niektórych rejonach Polski nie posiadają łazienki, czy to powód aby równać w dół?

Thoams napisał(a):

** Ja potrzebuję dwuosobowe cabrio, a oferuje mi się autobus.**

Sęk w tym, że chcesz do tego cabrio dołożyć funkcje które można znaleźć w czołgu.

Thoams napisał(a):

Na chwilę obecną zdaję sobie sprawę z faktu, że prościej, szybciej i na pewno taniej będzie skorzystać z gotowego programu magazynowego, który będzie skonfigurowany do moich potrzeb, które są większe niż opisane.

Jak ktoś chce mieć naprawdę dobrze leżący garnitur to idzie i szyje sobie na miarę u krawca.... Rozumiesz analogię?

Thoams napisał(a):

Z góry dziękuję za podpowiedzi najprostszych systemów magazynowanych, które z punktu widzenia it będą najprostsze do ustawienia, bo jak się zagłębiłem w „intuicyjne i przyjazne interfejsy„ to moja intuicja mi mówi, że będę skubany z kasy do końca życia za pseudo prace, której najprawdopodobniej nikt nie wykonuje.

Co to znaczy skubany? Ogólnie system półkowy ma to do siebie, że się kupuje go i masz licencję wieczystą. Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi ze skubaniem klienta. Wszelkie aktualizacje, pomoce zdalne czy rozwiązania problemów oczywiście, że będą płatne. Nikt nie będzie Ci dostosowywać systemu który kupiłeś 20 lat temu do obowiązujących przepisów prawnych za darmo ;) Skubany z kasy będziesz dopiero jak sobie uszyjesz garnitur na miarę ;)

Thoams napisał(a):

Nie chcę nic za darmo, ale jak widzę na przykładzie MS i Linux to jest przepaść w cenach do jakości.

Tak, jeśli pominiesz koszt czasu potrzebnego na rozwiązanie ewentualnych problemów.

Thoams napisał(a):

P.S. Od 15 lat używam Linux i nigdy bym nie przeszedł na MS.

Ojj, ale wiesz, że w tym przypadku zawęziłeś sobie znacząco rynek programów? Osobiście nie widziałem żadnego systemu pracującego na systemie Linux do obsługi przedsiębiorstwa. No chyba, że masz na myśli jakieś systemy przeglądarkowe. Widziałem jeszcze jakiś opensource'owy ERP pisany w Pythonie, ale nie wiem co i jak.

P.S. moim zdaniem patrząc na Twoje posty powinieneś znaleźć kogoś kto Ci napisze system od zera na Twoje życzenie według Twojego projektu obsługiwany z poziomu przeglądarki www. Dopiero wtedy będziesz miał to czego chcesz. Co więcej wtedy bez problemu będziesz mógł śmigać na Linuxie.

0
Mr.YaHooo napisał(a):

Ojj, ale wiesz, że w tym przypadku zawęziłeś sobie znacząco rynek programów? Osobiście nie widziałem żadnego systemu pracującego na systemie Linux do obsługi przedsiębiorstwa. No chyba, że masz na myśli jakieś systemy przeglądarkowe. Widziałem jeszcze jakiś opensource'owy ERP pisany w Pythonie, ale nie wiem co i jak.

Był taki PL meteor. 1998? 2000r? Nazwy nie pamiętam (firma albo produkt, albo coś innego się nazywało lefthand) , to było jakoś powiązane z czasopismem lunuxowym. Zwinęło się to zanim się zaczęło rozkręcać.
Chyba w GTK było, więc nie webowe.

0
AnyKtokolwiek napisał(a):

Był taki PL meteor. 1998? 2000r? Nazwy nie pamiętam, to było jakoś powiązane z czasopismem lunuxowym.

Tego to chyba nawet najstarsi górale nie pamiętają. Ale ogólnie na tym polu jest "bida z nędzą". Co więcej system Windows jest niezbędny w firmie. Chociażby taki Płatnik działa tylko na Windows i to się już raczej nie zmieni.

0
[Thoams napisał(a)]:

Cześć,
na wstępie zaznaczę, że nie jestem programistą ani informatykiem, ale od 15 lat używam Linux i potrafię się posługiwać terminalem.
Poszukuję prostego programu magazynowego komunikującego się z bazą zainstalowaną na serwerze zdalnym (standardowym hostingu), program uruchamiany lokalnie z nośnika pamięci (pen drive) z pliku. Ważne jest, aby program był uruchamiany lokalnie — nie dostęp poprzez przeglądarkę www.
Orientujecie się, gdzie mogę znaleźć lub ściągnąć taki program?
Z góry dzięki za wyrozumiałość, wiem, że zgłaszam się z dość nietypowym pytaniem :)

Cześć, możesz użyć Smart System, obsługuje bazy mysql/mssql, ale będziesz musiał zainstalować go na lokalnym dysku. Po odpowiedniej konfiguracji możesz używać baz z hostingu. Sprawuje się do dosyć dobrze i płynnie chodzi bo po stronie serwera używane są procedury serwerowe. Obsługuje też kompletację o której piszesz w dalszej części tego wątku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1