Funkcje i procedury

0

Jestem początkującą osobą, proszę o pomoc w tych zadankach

  1. Napisać procedurę bazodanową do wyszukiwania osób po imieniu
    (podaną w parametrze). - Tabela Person.Person

  2. Napisać funkcję bazodanową, która dla parametru @nazwa_miasta varchar(20) policzy ile osób mieszka w danym mieście.

  3. Napisać funkcje bazodanową, która będzie zwracała wartość wyliczeniową – np. średnią wartość sprzedaży z tabeli Sales.SalesPerson.
    

Następnie użyć wynik zwracany z funkcji jako argument w klauzuli Where w zapytaniu SQL.

0

A co już napisałaś?

0
Kamil Żabiński napisał(a):

A co już napisałaś?

CREATEPROCEDURE Person.Person
AS SELECT imie FROM Osoby

1

A jaka baza danych? Bo dla PostgreSQLa będzie to wyglądać tak mniejwięcej tak:

create function persons_by_firstname(p_firstname varchar) returns setof person as
$$
select * 
  from person 
 where firstname = p_firstname;
$$
language sql;
0
Kamil Żabiński napisał(a):

A jaka Baza danych? Bo dla PostgreSQLa będzie to wyglądać tak mniejwięcej tak:

create function persons_by_firstname(p_firstname varchar) returns setof person as
$$
select * 
  from person 
 where firstname = p_firstname;
$$
language sql;

Microsoft Management Studio, potrzebuję tego na zaliczenie

0
Martyna Napora napisał(a):
Kamil Żabiński napisał(a):

A co już napisałaś?

CREATEPROCEDURE Person.Person
AS SELECT imie FROM Osoby

super, brakuje jeszcze parametru do wyszukiwania

CREATEPROCEDURE   Person.Person
@imie
AS   SELECT    imie  FROM    Osoby where imie=@imie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1