Płatnik- skrypt do backupu

0

Witam, wczoraj ustawiono nam skrypt do automatycznego backupu, jednak zamiast kopi tworzy sie plik tekstory log

Skrypt:
Kod:

sqlcmd -S SEM01\insertgt -U sa -P "haslo" -Q "BACKUP DATABASE Platnik TO DISK 
='D:\archiwum\platnik\platnik-%DATE%.bak' WITH NAME = 'Platnik Database Backup', 
NOFORMAT, SKIP, NOREWIND, NOUNLOAD,  STATS = 10" -o D:\archiwum\platnik\platnik%DATE%.log
rem sqlcmd -S (local)\insertgt -U sa -P haslo -i D:\skrypty\platnik.sql

Log:
Kod:


Msg 3201, Level 16, State 1, Server SEM01\INSERTGT, Line 1
Cannot open backup device 'D:\archiwum\platnik\platnik-31.01.2020.bak'. Operating system error 5(Access is denied.).
Msg 3013, Level 16, State 1, Server SEM01\INSERTGT, Line 1
BACKUP DATABASE is terminating abnormally.
1

Nie chcę być złośliwy, ale masz wprost napisane w czym jest problem:

Operating system error 5(Access is denied.).

Zasadniczo chcesz się dostać do miejsca, do którego nie masz prawa dostępu/zapisu. To jest temat dla osoby, która zarządza danym serwerem (albo maszyną - może to jest zwykły PC) na której te kopie mają się generować. Ja bym zaczął od sprawdzenia, na jakich uprawnieniach ten skrypt się wykonuje/odpala, a potem dałbym pełne prawa zapisu dla tego użytkownika. I wiele więcej zdalnie Ci nikt raczej nie napisze.

0

może być nawet tak, że po prostu nie ma katalogu D:\archiwum\platnik\

0

Witam

a powiedzcie jaka jest róznica między FORMAT a NOFORMAT w przypadku poelecenia

sqlcmd ....-Q "......" NOFORMAT??

1

Ja bym zaczął od sprawdzenia, na jakich uprawnieniach ten skrypt się wykonuje/odpala, a potem dałbym pełne prawa zapisu dla tego użytkownika.

Nic byś nie osiągnął, skrypt odpala się i łączy z baza loginem sql. Tu trzeba sprawdzić czy konto, na którym jest odpalona usluga SQL Servera ma dostęp do tego folderu.
@Weby: nie ma NOFORMAT, FORMAT istruje bazę zeby napisał to co juz jest w pliku backupu. w samym pliku bak może byc kilka backupow.
Jednak wprowadzilem w błąd, tu masz szczegóły

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1