Sprawdzenie wystąpienia rekordu w dwóch tabelach

0

Cześć
Potrzebuje sprawdzić czy w któreś z tabel A lub B znajduje się rekord o podanym ID (chce odpowiedź jako liczby). Tabele nie są ze sobą powiązane. Czy jest możliwość sprawdzenia tego jednym zapytaniem SQL (jeżeli tak to jak)?

0

Chodzi Ci o coś takiego jak:

SELECT count(*)
  FROM A
 WHERE id = 111111;

?
Tylko dwa dwóch tabel jednocześnie?
Jaka baza? Z tego co pamiętam są jakieś różnice między PostgreSQL a brzydką bazą na O

1

Sprawdzałeś UNION?

1
.__. napisał(a):

Sprawdzałeś UNION?

UNION ALL! Dla milionów rekordów robi to różnicę.

Coś takiego ma szanse zadziałać (piszę z pamięci bez bazy):

SELECT count(*)
  FROM A
 WHERE id = 111111
  UNION ALL
SELECT count(*)
  FROM B
 WHERE id = 111111;
0

Dzięki wielkie! Zapomniałem o UNION ALL, a jeszcze parę tygodni temu pisałem takiego sqla. Starość nie radość :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1