[ORACLE] Bład przy DBMS_XMLSCHEMA.REGISTERSCHEMA

0

Witam,

Ktoś ma pomysł na poniższy błąd?
Plik .xsd jest z oficjalnej strony podaki.gov.pl - reszta plików 'składowych' .xsd przeszła bez zarzutu, ale do głównego dostaję błąd.
Czy to będzie błąd, że mam za małe uprawnienia?

Error starting at line : 6 in command -
begin
    DBMS_XMLSCHEMA.REGISTERSCHEMA(
        schemaurl => 'https://www.podatki.gov.pl/media/4378/schema-fat-1-4-wersja-ostateczna.xsd',
        schemadoc => bfilename('XSD_DIR','schema-fat-1-4.xsd')
        );   
end;
Error report -
ORA-31061: Błąd XDB: DBMS_XDBZ.ENABLE_HIERARCHY
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XDBZ", linia 28
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XDBZ0", linia 131
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XDBZ0", linia 605
ORA-01031: niewystarczające uprawnienia
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XDBZ0", linia 365
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XDBZ", linia 21
ORA-06512: przy linia 1
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XMLSCHEMA_INT", linia 37
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XMLSCHEMA", linia 65
ORA-06512: przy "XDB.DBMS_XMLSCHEMA", linia 136
ORA-06512: przy linia 2
31061. 00000 -  "XDB error: %s"
*Cause:    The specified error occurred in XDB.
*Action:   Correct the error or contact Oracle Support Services
1

Sprawdź czy masz odpowiednie uprawnienia: grant connect, resource, unlimited tablespace, alter session to twoj_user;
No i nie możesz rejestrować schemy w przestrzeni SYS.

0

A co to znaczy że nie mogę rejestrować schemy w przestrzeni sys?

0
choracy69 napisał(a):

A co to znaczy że nie mogę rejestrować schemy w przestrzeni sys?

W schemacie użytkownika SYS. Jest to schemat systemowy. Innymi słowy nie rób tej rejestracji z poziomu użytkownika SYS.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1