MS Access - podgląd formularza ustawia się na jego środku, jak to zmienić?

0

Cześć. Mam taki problem: mam utworzony formularz, który ma wrzucony "strony" z projektowania. Kiedy włączam już ten formularz w mojej aplikacji, to widok jest ustawiony na środek, zamiast na górę (czyli ładuje się bez górnej części). Nie mam nagłówka, tylko te "szczegóły". Jak ustawić ładowanie od góry?

1

Co to są "strony z projektowania" ? Masz na myśli "Form Header" / "Page Header" ?

0

To tak. Na zdjęciu "bez tytułu" to są te karty o których mówię.
Na zdjęciu "1" - mam tylko szczegóły, nie mam nagłówka.
Na zdjęciu "2" - efekt obecnie - spójrzcie na scrollbar po prawo.
Na zdjęciu "3" - efekt, który bym chciał (spójrzcie na scrollbar).

Nie wiem co jest nie tak, mam też taką pętelke na ładowaniu formularza:

Me.Moveable = True
If Me.Moveable Then
    Me.Move Left:=0, Top:=0, Width:=400, Height:=300
Else
    MsgBox "The form cannot be moved."
End If

Wywala ona tego MsgBoxa. Chciałem zmienić właściwość Movable za pomocą listy, a nie kodu - nie da się zmienić z "Nie" na "Tak".

1

Na 90% masz ustawiony Tab Order - na tą kontrolkę jako pierwszą. Ustaw focus na 1 kontrolkę od góry jaką tam masz i będzie GIT.

0

@BlackBad I tak - i nie. Miałeś rację, że nie było ustawione na to co u góry. Jednak w kodzie napisałem linijkę:

Tekst264.SetFocus

i wyskoczył komunikat ze zdjęcia "4". Coś gdzieś może być jeszcze pochrzanione?

1

Hmm "Tekst264" to kontorlka "Label" ? Etykieta ? Bo na tym focusu ustawić nie możesz. Możesz ustawić na TextBox czy button czy inne tego typu.

EDIT: Kliknij tą ikonkę "Tab Order" po prawej stronie i tam sobie ustaw kolejność focusu i przeskakiwania "tab'em":
screenshot-20191030140508.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1