[MySQL] usunięte tabela z użytkownikami - Wordpress

0

Chciałem zalogować się do panelu admina, ale pojawił się błąd, że wpisałem błędne dane do logowania, a wpisywałem dobre bo mam je zapamiętane w przeglądarce i nie zmieniałem

Wszedłem więc do PHPMyAdmin, w celu zrersetowania hasła, ustawienia nowego.

Okazuje się, że coś lub ktoś usunął dwie tabele odpowiedzialne za użytkowników:

wp_usermeta
wp_users

Nie logowałem się do Panelu Admina Wordpress jakieś około 3-4 miesiące.

Ewentualnie co się mogło stać. Dodam, że na pewno nie jest to spowodowane moimi działaniami.

Co może być tego przyczyną?

0

A aplikacja nadal działa?

0

Tak strona działa.

0

No to nikt ich nie usunął tylko namieszałeś w interfejsie.

0

Jak mogłem namieszać w interfejsie? Próbując logując się panelu admina w WP? A może logując się do phpMyAdmin? Nic nie usuwałem, nic nie mieszkałem. Zobaczyłem, że nie ma i od razu wrzuciłem pytanie, czy ktoś juz to moze przerabiał.

0

Strona działa, bo te dwie tabele nie są do działania wymagane, jedynie do akcji związanych z użytkownikami. A stać mogło się wiele rzeczy (przykład: malware). Najlepiej odtworzyć te dwie tabele z backupu. Generalnie jak nie wiesz, co zaszło, daj to do sprawdzenia specjalistycznej firmie.

0

Ale wymyślacie, będę dawał dla jakiejś specjalistycznej firmy stronę zapleczową, aby sprawdziła co się dzieje. Udało mi się naprawić, napiszę jak, może komuś w przyszłości się przyda:

  1. Postawiłem nowego Wordpressa,
  2. Stworzyłem dodałem nowe tabele w bazie danych, w której były też stare tabele (dodałem do prefixu wp1_)
  3. Zmieniłem nazwę nowych kolumn, na stare kolumny (tylko tych, których brakowało)

Działa. 

2
pioterben napisał(a):

Ale wymyślacie, będę dawał dla jakiejś specjalistycznej firmy stronę zapleczową, aby sprawdziła co się dzieje. Udało mi się naprawić, napiszę jak, może komuś w przyszłości się przyda:

  1. Postawiłem nowego Wordpressa,
  2. Stworzyłem dodałem nowe tabele w bazie danych, w której były też stare tabele (dodałem do prefixu wp1_)
  3. Zmieniłem nazwę nowych kolumn, na stare kolumny (tylko tych, których brakowało)

Działa. 

Oho, zdolniacha, co backupu nie zrobił. Naprawił swój problem, specjalistyczne firmy go nienawidzą, zobacz dlaczego!

1

Może po prostu masz podatność na sql injection i ktoś zrobił drop table wp_users;. Tak jak pisał @Delor, wróć i zrób update wątku :-)

edycja:
@pioterben: Szybkie google w temacie i masz dwa linki nt. bezpieczeństwa word pressa i podatności na ataki sql injection:

Warto sprawdzić jakie masz pluginy i czy któreś są na liście tych z linka#1. No i warto zastosować dobre praktyki, które podniosą bezpieczeństwo Twojej strony.

1

Może masz infekcje, co nie byłoby jakimś zaskoczeniem. Pewnie wystarczyło stworzyć tabele z userami+hasło md5 i tyle.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1