Kwerenda sprawdzająca rok z całej daty

0

Dzień dobry,
problem mam taki: w bazie access mam tabelę a w niej kolumnę Data. Format daty jest taki: 29.08.2019. Potrzebuję kwerendy, która będzie odwoływać się tylko do roku w pola Daty.
zrobiłem coś takiego, ale nie chce działać. Zmienna rokDoPrzekazania = 2019

string selectQ = "SELECT nrDok FROM dokumenty WHERE data like '%" + Form2.rokDoPrzekazania + " ' and kodTowaru = :kodTowaru ORDER BY nrDok DESC";

chodzi o to, żeby numer dokumentu miał ostatecznie postać nrDok/Rok/KodTowaru, ponieważ jak przyjdzie rok 2020 to numeracja powinna iść na nowo od 1 dla danego kodu towaru, więc jest to dla mnie konieczne. Niestety w Access nie potrafię się za bardzo posługiwać tym kreatorem zapytań, żeby sprawdzić lub wygenerować takie zapytanie.
Jeśli to ma znaczenie program jest pisany w C# :)

2

Wykorzystaj funkcję Year(Date)

1
Kokoniłaj napisał(a):

Wykorzystaj funkcję Year(Date)

Zakładając, że data jest naprawdę kolumną datową.
Pytający mówi o formacie daty, więc może ma stringowe ???

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1