"You have an error in your SQL syntax" w poleceniu "create table"

0

Witajcie, zaczynam naukę baz danych i stawiam pierwsze kroki. Wpisałam taki wiersz : CREATE TABLE Test (id not null integer auto_increment primary key, Treść varchar (20), Odpowiedź char (3), Rok year, Kategoria varchar (30));

i pojawia się komunikat z błedem o treści :"ERROR 1064 (42000): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'not null auto_increment primary key, Treść varchar (20), Odpowiedź varchar (3' at line 1"

O co chodzi?

1

integer not null, nie not null integer.

0
Patryk27 napisał(a):

integer not null, nie not null integer.

Bardzo dziękuję :D Działa :P !!

0

To mam jeszcze jedno pytanie:

co jest źle zapisane w tym mierszu :

INSERT into Test (id, Treść, Odpowiedź, Rok, Kategoria) VALUES (NULL, Co to jest Procesor?, A, 2007, Systemy operacyjne);

0

To że nie ma cudzysłowu. Chyba że zniknął bo nie wrzuciłaś w znaczniki kodu.

0

Czy musi być stawiany cudzysłów? Jaki się stosuje - "abc" czy 'abc' ?

0

Jak masz stringa to tak.

0

INSERT into 'Test' ('id', 'Treść', 'Odpowiedź', 'Rok, 'Kategoria') VALUES ('NULL', "Co to jest Procesor?","A", '2007', "Systemy operacyjne");

wpisałam w ten sposób i też nie działa. Czy mógłbyć określić gdzie jest błąd? :)

0

Nazwy kolumn powinnaś umieścić w backtikach, a stringi w apostrofach / cudzysłowach (zależnie od wykorzystywanego przez Ciebie silnika SQL).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1