pl/sql krotkie pytanie

0

Hej chce zrobic plik batch, ktory uruchomi mi pl/sql wynik zapisze w pliku. Ponizsza komenda uruchomi mi pl/sql ale nie wiem jak zrobic zeby wynik mi zapisal do pliku.

Kombinowalem z dodaniem na koncu > plik.xlsx ale to tylko tworzy pusty plik

"C:\Program Files (x86)\PLSQL Developer\plsqldev.exe" userid=jasio/haslo commandfile=C:\Users\jasio\Desktop\test.sql

Ktos ma pomysl?

0

Spróbuj użyć '2> plik.xlsx' na końcu.
Dwójka ma skierować dane na standardowe wyjście.

0

Spróbuj doać komendy sterujące dla plsqldeva:

set spool  directory katalog_wyjsciowy
spool plik_wyjsciowy.txt
//skrypt
spool off

Nie wiem jakiej wersji używasz, ale dokumentację poglądową znajdziesz w internetach: https://www.allroundautomations.com/download/Manual71.pdf

0

To jeszcze jakbyś napisał co jest w tym test.sql, to by było wiadomo jak to zapisać.

0

Tak spool plik_wyjsciowy.txt dziala
tylko ja chcialbym zeby plik wynikowy byl w *.xlsx i tu jest problem.
Oczywiscie mozna zrobic
spool plik_wyjsciowy.xlsx ale wtedy bedzie mial on w sobie zawartosc w takiej formie jak przy zwyklym txt

0

Skoro chcesz mieć XLSX, to musisz go wygenerować w formacie XLSX, a nie w tekstowym - to chyba oczywiste.
Jeśli masz to zrobić jednorazowo czy rzadko - ale manualnie - to możesz wynik zwrócić w postaci recordsetu (wykorzystując pipeline function) i w SQL Developer wynik zapisać jako XLSX.
Jeśli wystarczy sama zawartość, to możesz wygenerować wiersze wyniku jako CSV i zapisać to za pomocą pakietu UTL_FILE do pliku na serwerze bazy.

Taki plik możesz otworzyć w Excelu. Jeśli jednak potrzebujesz mieć faktycznie format XLSX (i może jeszcze jakieś formatowanie w nim), to łatwiej to będzie zrobić w jakimś zewnętrznym narzędziu, przekazując mu CSV jako wejście. Ewentualnie wykorzystać Javę w bazie danych do tego celu.

Znalazłem coś jeszcze co może rozwiązać twój problem:
https://renenyffenegger.ch/Oracle/Libraries/xlsx-writer.html

i źródła: https://github.com/ReneNyffenegger/xlsx_writer-Oracle

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1