Dlaczego pierwsze 0 w liczbie zostaje ucięte w MySQL - MariaDB.

0

Witam!!

Jeżeli utworzyłem temat w złym dziale to proszę o przeniesie. Mój problem jest następujący. Wprowadzam pesel do funkcji w MySQL funkcja ma obliczyć długość peselu, i jeżeli użytkownik jest z roku 2000 do 2009 występuję problem. Pierwsze lub pierwsze dwa zera zostają ucięte i długość zostaje zakłamana. Jak mogę sobie z tym poradzić? Funkcja wygląda następująco:

DROP FUNCTION IF EXISTS test;

DELIMITER //

create function test (numer char(100)) returns char(100)
begin
    declare dlugosc char(100);
 
    set dlugosc = lenght(numer);
    return dlugosc;

end //
delimiter ;

Dziękuję za pomoc i wszelkie rady.

0

Zostawię tu linki do opisów funkcji length():
https://mariadb.com/kb/en/library/length/
https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/string-functions.html#function_length

Zaraz. Twoja funkcja nazywa się inaczej...

0
Delor napisał(a):

(...)
Zaraz. Twoja funkcja nazywa się inaczej...

No właśnie, jak to może w ogóle działać?... Pytam jako niepiszący w MySQL.

3

liczba nigdy nie ma zer na początku (poza przypadkiem, kiedy abs(x)<1). Można je dodać podczas konwersji na ciąg znaków ale wtedy to ty określasz ile ich ma być. Chcesz mieć zera na początku to operuj na stringu. BTW PESEL nie jest liczbą tylko ciągiem znakowym składającym się z cyfr.

1
abrakadaber napisał(a):

liczba nigdy nie ma zer na początku (poza przypadkiem, kiedy abs(x)<1). Można je dodać konwersji na ciąg znaków ale wtedy to ty określasz ile ich ma być. Chcesz mieć zera na początku to operuj na stringu. BTW PESEL nie jest liczbą tylko ciągiem znakowym składającym się z cyfr.

Zgadzam się, PESEL nie jest liczbą.
Po drugie obliczanie długości PESELu jest absolutnie zbędne. Wynosi 11
Więc jak chcesz zrobić coś pożytecznego napisz walidację PESELa w języku MySQL

https://pl.wikipedia.org/wiki/PESEL#Cyfra_kontrolna_i_sprawdzanie_poprawno%C5%9Bci_numeru

2

Wydaje mi się że problemem nie jest funkcja, a jej wywołanie

Jeżeli chodzi o kod funkcji to jest całość, wywołuję go przez select test(tutaj numer pesel)

Jeżeli numer PESEL wpisujesz jako 00261213456 bez ujęcia jej w ' to dokonujesz niejawnej konwersji int>char, wtedy do funkcji przekazujesz 261213456

0

@Panczo: dziękuję pięknie dokładnie o to chodziło, przy wywołaniu wpisywałem funkcje bez apostrofu i przez to ciągle miałem problem nawet gdy przekazywałem dane do CHAR bądź VARCHAR. Jeżeli chodzi o pobieranie długości PESEL, to miała być funkcja sprawdzająca, a czasem się zdarzy komuś że pesel napiszą za krótki, wtedy już nie jest prawidłowy. Dziękuję za pomoc, temat rozwiązany, problemem było wpisywanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1