Optymalizacja działania połączenia tabel

0

Witam,

Mam dwie tabele:

  1. Zawierające dane liczbowe i przedziały dat coś jak poniżej:
    ID_OBIEKTU || WAZNE_OD || WAZNE_DO || LICZBA

  2. Druga tabela z czasem która ma działać jako STAN_NA

Spinam je joinem tak, że: STAN_NA.DAY_ID between DANE.WAZNE_OD and DANE_WAZNE_DO

Mam pytanie jak mogę takie działanie zoptymalizować? Jaki najlepiej index założyć lub inaczej zastosować joina?

0

Załóż indeks na wazne_od, wazne_do oraz day_id - ciężko podpowiedzieć coś więcej nie znając Twojej domeny.

0

DAY_ID? Masz customowy kalendarz zalozony? Mozesz partycje zrobic na wazne ale to zalezy ile masz danych

0
Patryk27 napisał(a):

Załóż indeks na wazne_od, wazne_do oraz ...

Może warto dodać jeszcze "Liczba" w Include ?

EDIT: ahh to Oracle - nie wiem czy tam to jest :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1