MySql Workbench. Blad z Forward Engineering. Error 1064, you have an error with your SQL syntax.

0

Cześć wszystkim. Jestem świeży jeżeli chodzi o bazy danych. Ściągnąłem sobie MySql workbench, i chciałem stworzyć prosta baze typu filmweb. Miało tam być może 5 tabel. Reżyser (rezyserID, nazwa), Gatunek (gatunekID, nazwa), Nagroda(...), Wytwórnia (...) i Film który zawierał klucze obce każdej z poprzedniej tabel plus jakieś tam wartości. Przy probie Forward engineering za każdym razem wyrzucało mi taki sam błąd. Stworzyłem nowy diagram, i uprościłem do jednej tabeli i próbowałem przesłać, to samo. Stworzyłem tabelkę Rezyser z auto inkrementowanym kluczem głównym, i cechą 'nazwa' (unique, not null). Przy probie forward engineer wyskakuje mi cały czas taki błąd:

Executing SQL script in server
ERROR: Error 1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ')
ENGINE = InnoDB' at line 8
SQL Code:
-- -----------------------------------------------------
-- Table mydb.Rezyser
-- -----------------------------------------------------
CREATE TABLE IF NOT EXISTS mydb.Rezyser (
idRezyser INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
nazwa VARCHAR(45) NOT NULL,
PRIMARY KEY (idRezyser),
UNIQUE INDEX nazwa_UNIQUE (nazwa ASC) VISIBLE)
ENGINE = InnoDB

Kod generowany przez SQL wyglada tak:

CREATE SCHEMA IF NOT EXISTS mydb DEFAULT CHARACTER SET utf8 ;
USE mydb ;


-- Table mydb.Rezyser


CREATE TABLE IF NOT EXISTS mydb.Rezyser (
idRezyser INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
nazwa VARCHAR(45) NOT NULL,
PRIMARY KEY (idRezyser),
UNIQUE INDEX nazwa_UNIQUE (nazwa ASC) VISIBLE)
ENGINE = InnoDB;

SET SQL_MODE=@OLD_SQL_MODE;
SET FOREIGN_KEY_CHECKS=@OLD_FOREIGN_KEY_CHECKS;
SET UNIQUE_CHECKS=@OLD_UNIQUE_CHECKS;

Ma ktoś może pomysł o co może chodzić? Serwer do bazy postawiłem przez xampp'a

0

To XAMP ma w składzie MariaDB, czy MySQL?

0
Marcin.Miga napisał(a):

To XAMP ma w składzie MariaDB, czy MySQL?

MySQL, jak moge to zmienic?

0

A komunikat o błędzie dostajesz z MariaDB...

0

xampp od php 7.0 ma mariadb

0

Zdaje się, że MariaDB nie obsługuje widoczności indeksów - tzn. nie rozumie tego fragmentu:

UNIQUE INDEX nazwa_UNIQUE (nazwa ASC) VISIBLE

Wyrzuć to visible i powinno działać bez problemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1