[MSSQL] Skrypt tworzący tabele w bazie danych.

0

Witam, Napisałem taki skrypt w SQL Server Management Studio, aby utworzyć tabele.

Create Table Department (
	DepartmentId int IDENTITY(1,1) NOT NULL PRIMARY KEY,
	DepartmentName varchar(20)
);

Create Table Language (
	LanguageId int IDENTITY(1,1) NOT NULL PRIMARY KEY,
	LanguageName varchar(50) NOT NULL
);

Create Table School (
	SchoolId int IDENTITY(1,1) NOT NULL PRIMARY KEY,
	SchoolName varchar(50)
);

Create Table Worker (
	WorkerId int IDENTITY(1,1) NOT NULL PRIMARY KEY,
	FirstName varchar(50) NOT NULL,
	City varchar(50) NOT NULL,
	DepartmentId int NOT NULL,
	SchoolId int NOT NULL,
	LanguageId int NOT NULL,

	CONSTRAINT FK_Worker_Department FOREIGN KEY(DepartmentId) REFERENCES Department(DepartmentId),
	CONSTRAINT FK_Worker_Language FOREIGN KEY(LanguageId) REFERENCES Language(LanguageId),
	CONSTRAINT FK_Worker_School FOREIGN KEY(SchoolId) REFERENCES School(SchoolId),
);

Powyższy skrypt tworzy mi relacje 1:wielu pomiędzy tabelą pracownik, a pozostałymi tabelami.
Moim celem jest zrobienie relacji wiele to wielu pomiędzy tabelą Worker-Language i Worker-School. I moje pytanie jest następujące:
Czy przed importem bazy do Visual Studio powinienem zrobić osobną tabelę WorkerLanguage i WorkerSchool czy wystarczy że w Visual dodam sobie w klasie Worker kolekcję języków i ukończonych szkół ?

1
Andrew00 napisał(a):

Czy przed importem bazy do Visual Studio powinienem zrobić osobną tabelę WorkerLanguage i WorkerSchool czy wystarczy że w Visual dodam sobie w klasie Worker kolekcję języków i ukończonych szkół ?

Uwielbiam takie pytania.. Odpowiedź: TAK.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1