Sumowanie wartości (MySQL)

0

Cześć, mam problem ze skonstruowaniem zapytania SQL. Mam tabele o strukturze: ID, nazwa, typ, ilosc.
I teraz chciałbym zrobić zapytanie, które da mi coś takiego: zsumuje mi wszystkie wpisy (wartości z ilosc) z tą samą nazwą o typie 1 oraz osobno o typie 2.
Przykład:
Moja tabela

ID | nazwa | typ | ilosc
---------------- | -------------------
1 | test | 1 | 2
2 | test2 | 1 | 2
3 | test | 1 | 1
4 | test | 2 | 1

Wynik zapytania które chciałym zrobić:

nazwa | typ1 | typ2
---------------- | -------------------
test | 3 | 1
test2 | 2 | 0

Zrobiłem coś takiego, ale nie działa (wszedzie podaje tą samą wartość).

SELECT nazwa, 
(SELECT SUM(ilosc) FROM `statystyki` WHERE `typ` = '1') AS typ1, 
(SELECT SUM(ilosc) FROM `statystyki` WHERE `typ` = '2') AS typ2 
FROM `statystyki` GROUP BY `nazwa`;

Z góry dzięki za pomoc.

0

w podzapytaniu nie masz połączenia z nazwą z zapytania głównego

0
Miang napisał(a):

w podzapytaniu nie masz połączenia z nazwą z zapytania głównego

Czyli jakbym to musiał zrobić?

0

Super, działa. Dzięki za pomoc. Ostatecznie moje zapytanie wygląda tak:

SELECT nazwa, 
(SELECT SUM(ilosc) FROM `statystyki` WHERE `typ` = '1' AND nazwa = stat.nazwa) AS typ1, 
(SELECT SUM(ilosc) FROM `statystyki` WHERE `typ` = '2' AND nazwa = stat.nazwa) AS typ2 
FROM statystyki stat GROUP BY `nazwa`;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1