Wątek zablokowany 2018-12-07 11:54 przez aurel.

Wątek przeniesiony 2018-12-07 11:52 z Kapownik przez somekind.

Bardzo Pilne proste zadanie z SQL

0

Witam, mam pewien problem z zadaniem MYSQL.

Baza NORTHWIND.

Kto zrobi najszybciej dostanie zaliczenie z kolokwium a mi się nie uśmiecha tego uczyć ;/

1

Zrobić za Ciebie nie zrobię, ale dam hinta. Skoro masz bazę (a ze screenów wygląda, że masz), to zamiast myśleć nad złożonym zapytaniem, to rozbij sobie to na etapy, z tabelki X wyciągnij dane Y, weź te dane wstaw do zapytania operującego na tabeli Z itd. Albo wyeksportuj wszystko do excela i pozakładaj filtry.

Taki cheat ;)

0
  1. Czy klienci z Brazylii mogą też być zwróceni?

Czy masz może gdzieś tą bazę, żeby można było potestować zapytania?

0
  1. Wydaje mi sie że nie
    I tak mam gdzie testować
1
wzsi napisał(a):

I tak mam gdzie testować

Ale ja nie mam, a poćwiczyłbym sobie ;)

0

Więc mogę być twoją bazą online;d

0

Ile jeszcze masz czasu?
I jak w bazie nazywa się Brazylia?

0

Czasu, hm aż ktoś z grupy wyśle pierwszy XD

'Brazil'

0

Przetestuj zapytanie, jeśli działa to wpłać 42 PLN na siepomaga.pl, pokaż linka to dostaniesz drugie query.

with products_per_customer as (
select 
  string_agg(distinct product_Id order by product_id,'/') lista_produktow,
  o.customer_id 
from  
  orders o,
  order_details od 
where 
  o.order_id=od.order_id 
group by 
  o.customer_id
), 
 specific_customer as (select c.customerid,lista_produktow from customers c, products_per_customer  pc where c.customerid='ALFKI' and pc.customerid=c.customerid)
select c.* from products_per_customer ppc, specific_customer sc,customers c where ppc.lista_produktow=sc.lista_produktow and ppc.customerid=sc.customerid
and c.customerid=ppc.customerid 
;
0

Znalazłem coś takiego

	SELECT DISTINCT C.CustomerID,

[City],[ProductID],[Quantity]
FROM Customers C
JOIN Orders O
ON C.CustomerID = O.CustomerID
JOIN[dbo].[Order Details] OD
ON O.OrderID = OD.OrderID
WHERE OD.ProductID IN ( SELECT ProductID
FROM Products P
JOIN Suppliers S
ON P.SupplierID = S.SupplierID
WHERE S.Country = 'Brazil')

https://stackoverflow.com/questions/47316033/mssql-select-customers-with-same-products/47316292?fbclid=IwAR1YOCWQ5O1J3JWSmztFTnwdpSKMSVSh6bNwuioGlvzmQ_EhfmD5wpsbvOk#47316292

zwraca cos takiego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1