[Oracle] Sprawdzenie źródła danych

0

Mam jaki schemat w bazie Oracle: SOURCE_2016
Loguję się z użytkownika: sys

Mam oczywiście dostęp do schematu SOURCE_2016, który ma jakieś tabele.
Czy mogę jakoś sprawdzić jak zostały załadowane dane do tych tabel? To znaczy czy z pliku czy jako wystawione inaczej?

0

sądząc po Twoim opisie to nie. Może napisz co KONKRETNIE chcesz osiągnąć

0

Tak, klikając na obiekt i oglądając jego definicję :-)
Jeżeli coś będzie załadowane z plików zewnętrznych to będzie użyta tzw. external library w definicji.

Z SYS-a możesz wykonać też coś takiego:

SELECT * FROM ALL_LIBRARIES
/
1
goJavaGo napisał(a):

Tak, klikając na obiekt i oglądając jego definicję :-)
Jeżeli coś będzie załadowane z plików zewnętrznych to będzie użyta tzw. external library w definicji.

Z SYS-a możesz wykonać też coś takiego:

SELECT * FROM ALL_LIBRARIES
/

Kolega pytał czy da się zidentyfikować sposób w jaki dane zostały wstawione do jakieś konkretnej tabeli, w szczególności czy wiersze zostały załadowane z pliku. Jest kilka sposobów zapakowania danych do tabeli:

  • ładowaczka typu SQLLDR
  • dowolna aplikacja, która używa insertów
  • tabela zdefiniowana jako "EXTERNAL TABLE" (tak naprawdę jest to wskazówa dla Oracle, gdzie na systemie plików znajduje się plik z danymi i jak dane są zorganizowane wewnątrz tego pliku)
  • odtworzenie schematu razem z danymi
  • import danych via IMPDP
  • odtworzenie tabeli w ramach większej całości (przywracanie z backupu)
  • flashback tabeli
  • triggery/procedury bazodanowe wciągające dane z innej bazy
  • ... i pewnie jeszcze jakieś się znajdą (typu bezpośrednie pisanie po plikach bazy ;-) )

External library to nic innego jak statycznie linkowana dll/*.so, które może zostać przez bazę załadowane w celu realizacji jakiejś procedury/funkcji za pomocą kodu, który jest w tejże bibliotece.

Definicja obiektu powie mu tylko, czy jest to "EXTERNAL TABLE", więc da mu odpowiedź w bardzo specyficznym przypadku. Teraz jak piszesz, żeby patrzył na ALL_LIBRARIES, to wydaje mi się sugestią bez sensu. Jeśli jest inaczej, to rozwiń proszę temat.

Odpowiedź na pytanie czy się da czy się nie da, zależy od sytuacji.

  1. Analiza post factum - w szczególnych przypadkach (każda aplikacja ma dedykowanego użytkownika) można przeprowadzić analizę posiłkując się danymi z:
  • Active Session History (Oracle co jakiś czas robi snapshoty aktywnych sesji i tego co robią i zapisuje w dedykowanym repozytorium)
  • Archive/Red logi - można je przeanalizować posiłkując się log minerem (chyba, że admini nie włączyli na bazie FORCE LOGGING, a użytkownik wymusił operację w trybie NOLOGGING...)
  • Logi audytu (o ile audyt jest włączony)
  • Flashback ( select * from flashback_transaction_query albo flashback query, by zidentyfikować kiedy mniej więcej dane się pojawiły: select * from foo as of timestamp ...)
  1. Przygotowanie się do odpowiadania na tego typu pytania - włączenie audytu wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem, bo odpowie nie tylko kto wstawił rekord, ale także, że ktoś zmodyfikował albo usunął dane: https://docs.oracle.com/cd/B19306_01/server.102/b14200/statements_4007.htm

Pomijając jak to zrobić, to pytanie, które zadał @abrakadaber jest tu najistotniejsze.

0

@yarel, fajnie, że się podzieliłeś swoją obszerną wiedzą o bazie Oracle.
Jeżeli chodzi o ładowanie z plików, to są chyba dwie możliwości: sqlloader oraz external library. Moim zdaniem @choracy69 może jedynie sprawdzić, czy nie są przypadkiem zdefiniowane external libraries w def. obiektu. Jeżeli ich nie ma, to będzie mu bardzo trudno stwierdzić jak tabela jest zasilana (o ile nie jest to obiekt typu CTAS). Zakładam, że zadając takie pytanie na forum nie jest doświadczonym użytkownikiem Oracle'a i żeby miał włączone mechanizmy audytu.
A poza tym, tak - wszystko co napisałeś jest prawdą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1