Import tabel z pliku txt

0

Witam,
Chciałem sobie poćwiczyć zapytania na relacyjnej bazie danych, padło na pomysł pobrania danych z matury rozszerzonej.
Pytanie, czy da się jakoś z importować te dane z pliku txt zachowując nazwy kolumn? (pierwszy wiersz w tym pliku txt to nazwy kolumn)
Z nadawaniem relacji jakoś sobie poradzę (chyba).

Zadania z opisem tabel: https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/egzamin_probny_2015/informatyka_pr/Czesc_2/A1Informatyka_PR_cz%C4%99%C5%9B%C4%87_II.pdf
Dane: https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/egzamin_probny_2015/informatyka_pr/Czesc_2/Dane_Pr/DANE_PR.zip

0

Wg mnie pliki z danymi i tak trzeba obrobić. Nie znam bazy, która przyjmie liczby postaci "3520,00 zł". Może Oracle lub MS SQL, bo tam dawno nie importowałem...

0

Dobra, to się zrobi to na varchar, potrzebuje tylko pocwiczyć zapytania, nie koniecznie te z matur.

0

Jeżeli to matura to uczyłbym się na narzędziach które będziesz miał na komputerze egzaminacyjnym.
Z tego co pamiętam po poprzednich pytaniach z matury to mówimy o MsAccess, więc nie pozostaje Ci nic innego jak zaimportowanie plików do niego.

@Marcin.Miga i @kate87 nie docenili jego możliwości ;) Spokojnie sobie poradzi z takim importem i nawet z ceny zrobi typ walutowy:

asortyment.jpg

0

Nie, nie uczę się do matury, chce sobie przypomnieć pisanie zapytań wszelkiej maści na rozmowę kwalifikacyjną, bo ostatnio pisałem jakieś bardziej skomplikowane zapytania z pół roku temu a tak ucząc się robiąc jakieś projekty to używałem jakichś banalnych zapytań typu SELECT cośTam FROM tabela WHERE id=ileśTam i do tego większość czasu używałem doctrine gdzie prawie w ogóle nie dotykałem SQL
W ofercie jest napisane "umiejętność posługiwania się relacyjnymi bazami danych" mam nadzieje, że nie będą ode mnie wymagać robienia indexów czy coś bo nawet juz nie pamiętam do czego to konkretnie jest.
Dobra, wracając do głównego tematu, to w accesie bede mogl potem to wyeksportować do SQL bo nie wiem czy opłaca mi się to pobierać.

0

A to sprecyzuj na jekim silniku chcesz trenować, bo dla MSSQL i przypomnienia podstaw możesz pobrać bazę AdventureWorks i porobić ćwiczenia z sieci, np: http://anonco.pl/sql/#adventureworks-exercises

0
Panczo napisał(a):

A to sprecyzuj na jekim silniku chcesz trenować, bo dla MSSQL i przypomnienia podstaw możesz pobrać bazę AdventureWorks i porobić ćwiczenia z sieci, np: http://anonco.pl/sql/#adventureworks-exercises

Chcę używać MySQL

0

No to poszukaj na necie jest tego trochę, pierwszy lepszy: https://www.w3resource.com/mysql-exercises/

0
Panczo napisał(a):

No to poszukaj na necie jest tego trochę, pierwszy lepszy: https://www.w3resource.com/mysql-exercises/

Dzięki! Szczególnie pula ćwiczeń.

0

Przerobiłem ćwiczenia od podstawowych zapytać do zapytań z łączenia tabel bazy danych HR z linku który podałeś, największe problemy miałem z podzapytaniami ale nie jakieś szczególnie wielkie, drobne problemy miałem tez na początku z łączenia tabel. Nie wiem czy mógłbym już powiedzieć, że tego SQL znam wystarczająco na stanowisko backendowego programisty, ogólnie to będzie moja pierwsza praca i nie mam pojęcia jakich zapytań się używa w realnych problemach. Chociaż słyszałem pewną historyjkę, gdzie jeden facet dołączający do projektu zapytał czy w tej swojej bazie mają jakieś relacje, odpowiedź jaką uzyskał była taka "Stary, to nie jest system bankowy", nie wiem dokładnie co to był za projekt ale jeśli taka jest rzeczywistość to raczej używa się prostych zapytań.

0

Backend i proste zapytania? O, Święta naiwności...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1