[Oracle] Wyliczenia period rolling (suma) dla każdego miesiąca z ostatnich 12

0

Mam taki case, który nie bardzo wiem jak formułę napisać.

Dla danego miesiąca np. 2018/08 potrzebuje SUMĘ WARTOŚCI z 12 miesięcy wstecz (tak jakby z roku wstecz).
Czyli na przykładowych danych mam: BRANCH, YEAR, MONTH, REVENUE
screenshot-20180927125814.png

I teraz chcę żeby np 2017/12 to była suma wartości z ostatnich 12 miesiecy i analogicznie zawsze dla każdego miesiąca 12 miesiecy wstecz.
Czy jakos tutaj powinien użyc np. SUM(REVENUE) OVER(PARTITION BY BRANCH ORDER BY MONTH ...)
Tam gdzie kropki nie bardzo wiem jak sformułować?

1
choracy69 napisał(a):

Mam taki case, który nie bardzo wiem jak formułę napisać.

Dla danego miesiąca np. 2018/08 potrzebuje SUMĘ WARTOŚCI z 12 miesięcy wstecz (tak jakby z roku wstecz).
Czyli na przykładowych danych mam: BRANCH, YEAR, MONTH, REVENUE
screenshot-20180927125814.png

I teraz chcę żeby np 2017/12 to była suma wartości z ostatnich 12 miesiecy i analogicznie zawsze dla każdego miesiąca 12 miesiecy wstecz.
Czy jakos tutaj powinien użyc np. SUM(REVENUE) OVER(PARTITION BY BRANCH ORDER BY MONTH ...)
Tam gdzie kropki nie bardzo wiem jak sformułować?

Dobra już sobie poradziłem, coś w tym stylu:

SUM(ROLL.ENE_WPR_WARTOSC) OVER(PARTITION BY ROLL.BRANCH_CODE ORDER BY ROLL.DATAS RANGE BETWEEN INTERVAL '11' MONTH PRECEDING and CURRENT ROW) as ENE_WPR_ROLL12MSC

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1