Przewidywanie wyników instrukcji bez ich wyników

0

Czy potrafisz bez wykonywania poniższych instrukcji powiedzieć, jakie będą ich wyniki?

SELECT 1 WHERE NOT NUL = - NULL;
SELECT 1+'1'+ NULL;
1
darek88 napisał(a):

Czy potrafisz bez wykonywania poniższych instrukcji powiedzieć, jakie będą ich wyniki?

SELECT 1 WHERE NOT NUL = - NULL;
SELECT 1+'1'+ NULL;

Tak, potrafię przewidzieć.

0

po pierwsze tu nie ma co przewidywać bo to jest dokładnie opisane a po drugie zapewne różne bazy zwrócą różny wynik

BTW np. w Oracle porównanie przez = czegokolwiek z null da false więc nie ma znaczenia czy dasz tam not null czy - null bo tego się nie porówna przez =

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1