Blokada wprowadzania zmian w aplikacji web

0

Cześć, mam aplikacje webową gdzie rejestruje dane klienta. Potrzebuję zrobić trigger, który będzie blokował wprowadzanie zmian na pola "adres", "nazwa klienta" dla wszystkich innych użytkowników niż "anowak".

Zrobiłam juz blokadę która uniemożliwia dodawanie nowych klientów:

begin
  if  '&USER_ID' <>  'ANOWAK' then
    ERROR_SYS.RECORD_GENERAL( ' Nie masz uprawnień do wprowadzania danych');
  end if;
end;
0

Nie lepiej to zrobić po stronie backendu i frontu niż jakoś w bazie?
Tymbardziej, że w tej postaci użytkownik może wprowadzać do formularza rzeczy, których i tak nie może poprawnie przesłać.
To i tak webówka - zwykła walidacja w odpowiednim miejscu.

if (name = "anowak") {}
0
Młoda222 napisał(a):

Potrzebuję zrobić trigger, który będzie blokował wprowadzanie zmian na pola "adres", "nazwa klienta" dla

Za 2 miesiące ktoś zapomni o triggerze i będzie szukał po kodzie aplikacji gdzie może być ta blokada.

0

W trrigerach nie należy umieszczać logiki. Blokadę zrób po stronie klienta, ewentualnie po stornie bazy danych jeśli z klienta wywołujesz procedurę bazodanową która modyfikuje adres to zmiany zrób w tej procedurze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1