SQL server średnia z kolumn

0

Chcę stworzyć funkcję która będzie liczyła średnią z trzech kolumn dla danego wiersza, proszę o pomoc.

create function [średnia] (@Id_rejestr int)
returns float 
as begin
declare @rob1 as float
select @rob1 =   where @Id_rejestr=ID_rejestru 
0
create function [średnia] (@Id_rejestr int)
returns float 
as
 begin
declare @rob1 as float
 select @rob1 =  (kolumna1+kolumna2+kolumna3)/3.00 where @Id_rejestr=ID_rejestru 
Return @rob1
End
0

Dzięki, podobnie robiłem ale nie wchodziło bo jeszcze from trzeba napisać z jakiej tabeli

0

Racja, nie napisałem from

1
CREATE FUNCTION [średnia] (@Id_rejestr INT)
RETURNS FLOAT 
AS
 BEGIN
DECLARE @rob1 AS FLOAT
 SELECT @rob1 =  AVG(kolumna1) FROM (SELECT kolumna1 FROM tabela WHERE @Id_rejestr=ID_rejestru UNION ALL SELECT kolumna2 FROM tabela WHERE @Id_rejestr=ID_rejestru UNION ALLSELECT kolumna3 FROM tabela WHERE @Id_rejestr=ID_rejestru ) x
RETURN @rob1
END

:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1