MYSQL - Linux - Problem z logowaniem

0

Siemanko,

Nie wiem czemu na windows wszystko dziala, a na linux jakies problemy.
Jak instaluje mysql-server ( sudo apt-get install mysql-server) to nie pokazuje mi sie zadne okno do wpisania hasla a potem jak chce cokolwiek zrobic np mysql -u root -p to prosi mnie o haslo (ktorego nie znam, jak wpisuje to co mam na ubuntu to dostje acces denied for user 'root'@'localhostalbo wyswietlam).
Jak wpisze mysql to mam to samo Acces denied for...
Jak to obejsc? albo jak wpisac to haslo? :(

Help ;p

0

Niestety juz probowalem, wyglada to tak
-> mysql_secure_installation
Dostaje:
Securing the MySQL server deployment.

Enter password for user root:

Cokolwiek wpisze mam znowu Acces denied for user...

0

https://askubuntu.com/questions/428243/mysql-access-denied-for-user-rootlocalhos

tTu masz kilka potencjalnych rozwiązań, napisałeś że wpisałeś mysql -u root -p , dodaj jeszcze sudo na poczatku i najpierw wpisz haslo swojego admina a potem haslo do mysql.

0

Szczerze mówiąc nic nie działa probowlem odinstalowywać i wgl wciąz gdy wpisuje mysql -u root -p prosi o mnie o haslo ktorego nigdzie nie podawalem - wtf.
Sprawdziłem każdą opcje i jedynie przez przypadek jak wpisze mysql uroot -p [] to dostaje taką odpowiedź gdzie są jakies zmienne sql może ktoś mi podpowie co z tego wynika: (jak wpisze mysql -u root -p [] to juz prosi o haslo :(
root@cryarturek-Lenovo-ideapad-100-15IBD:~# mysql uroot -p []
mysql Ver 14.14 Distrib 5.7.22, for Linux (x86_64) using EditLine wrapper
.. opcje itd

i te zmienne
Variables (--variable-name=value)
and boolean options {FALSE|TRUE} Value (after reading options)


auto-rehash TRUE
auto-vertical-output FALSE
bind-address (No default value)
binary-as-hex FALSE
character-sets-dir (No default value)
column-type-info FALSE
comments FALSE
compress FALSE
database (No default value)
default-character-set auto
delimiter ;
enable-cleartext-plugin FALSE
vertical FALSE
force FALSE
histignore (No default value)
named-commands FALSE
ignore-spaces FALSE
init-command (No default value)
local-infile FALSE
no-beep FALSE
host (No default value)
html FALSE
xml FALSE
line-numbers TRUE
unbuffered FALSE
column-names TRUE
sigint-ignore FALSE
port 0
prompt mysql>
quick FALSE
raw FALSE
reconnect TRUE
socket (No default value)
ssl TRUE
ssl-verify-server-cert FALSE
ssl-ca (No default value)
ssl-capath (No default value)
ssl-cert (No default value)
ssl-cipher (No default value)
ssl-key (No default value)
ssl-crl (No default value)
ssl-crlpath (No default value)
tls-version (No default value)
table FALSE
user (No default value)
safe-updates FALSE
i-am-a-dummy FALSE
connect-timeout 0
max-allowed-packet 16777216
net-buffer-length 16384
select-limit 1000
max-join-size 1000000
secure-auth TRUE
show-warnings FALSE
plugin-dir (No default value)
default-auth (No default value)
binary-mode FALSE
connect-expired-password FALSE

0

gdy wpisuje mysql -u root -p prosi o mnie o haslo

Eee... no bo -p oznacza właśnie, że chcesz podać hasło? https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/mysql-command-options.html

0

@Patryk27: wiem co oznacza komenda, jednak z tego co widze w postach ludzie pisza ze po tej komendzie jak nie mam podanego hasla to moge podac, zreszta probowalem wszystkie i nne i nie dziala

0

To zresetuj wgl hasło jak go nie znasz albo podaj defaultowe.

https://help.ubuntu.com/community/MysqlPasswordReset

0

To znaczy, że jest już jakieś hasło, zresetuj je. Możesz też zajrzeć do logów mysqla, o ile pamiętam to wypluwał domyślne tymczasowe hasło właśnie tam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1