Komenda Sql ze zmienną w środku.

0

Witam,piszę małą stronkę w asp.net z użyciem c#.

I mam pytanko.

Wywołuje komende SQL:

SqlCommand cmd = new SqlCommand("select Ocena from Oceny Where ID = '4' ", con);

I wszystko jest okej,ale chciałbym zamienić parametry Ocena oraz '4' na zmienne,które są pobierane dynamicznie najlepiej z dropdownlist'a którego mam w formularzu na stronie.

Jak mogę tego dokonać?

0

Trzeba używać parametrów SQL. Pewnie ten SqlCommand ma jakiś setParameter.

0

ale nazwy tabeli nie da się przekazać przez parametr - tu pozostaje tylko sklejanie stringów

0
Bulailokiec napisał(a):

Jak mogę tego dokonać?

Do przekazania wartości dla pola IDużyj parametrów:
https://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.data.sqlclient.sqlcommand.parameters(v=vs.110).aspx

Do zmiany nazwy pola, które chcesz pobrać, musisz skleić string, który przekazujesz do SqlCommand

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1