DataGrip i MySQL

0

Cześć, chciałbym coś zacząć działać w MySQL, tylko nie wiem od czego zacząć. Będę ją obsługiwać za pomocą DataGrip, które mam w pakiecie z IntelliJ, w przyszłości jak się trochę podszkolę to zacznę bawić się w jakiś większy program w Javie z MySQL. Zna ktoś może jakiś tutorial dobry, który opisuje co, jak, gdzie robić w DataGrip? Coś tam znalazłem na stronie producenta, ale może jest jeszcze coś lepszego? Dodatkowo jak wygląda sprawa z XAMPP, bo jak ktoś zaczyna w MySQL to musi do instalować, ale w poradnikach każdy używa skryptu PHP a ja będę używać DataGrip, to też jest mi to potrzebne? Jakieś ogólne rady? Będę wdzięczny.

0

DataGrip do tylko interfejs do obsługi bazy danych - będzie wymagał podłączenia się do co najmniej jednej z nich - możesz ją postawić lokalnie za pomocą XAMP (ale wtedy w pakiecie dostajesz też apache i php które nie jest Ci potrzebne). Możesz też postawić lokalnie sam serwer mysql. Sama obsługa DataGrip nie jest wymagająca a Twoja nauka będzie głównie polegała na wykonywaniu zapytań SQL - i to właśnie do niego powinieneś szukać tutoriali, kursów czy też książek.

0

Dzięki Markuz za odpowiedź. Co do serwera, który mogę sam postawić jest to trudne czy bez problemu sobie z tym poradzę, jest też to płatne?

0

http://taxmachine.pl/taxmachine-2/konfiguracja/konfiguracja-mysql.html --> MySQL
--> Połączenie MySQL z DataGrip

Czy u mnie będzie to wyglądało podobnie? Z tego co wcześniej kolega napisał nie muszę mieć XAMPP, więc pominę etap w którym na filmie gościu to robi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1