sql select count

0

hej, pomozcie bo juz troche sie glowie i nie moge rozwiazac tematu.
mam dwie tabele
a
id - name - url

i
b
id opis url isread

  1. ttt. www. 0/1

pole url laczy tabele a z b , w oby dwoch tabelach pola sie powtarzaja
chcialbym wypisac id, nazwe ale tez ilosc
id - name - ilosc

  1. name 1 10
  2. test. 3

mam takie zapytanie:
SELECT a.id,a.url,COUNT(DISTINCT(b.url)) FROM a left join b on b.url = a.url and a.isread = 0 GROUP BY a.url
jakies pomysly?

0
Trzeźwy Rycerz napisał(a):

mam takie zapytanie:
SELECT a.id,a.url,COUNT(DISTINCT(b.url)) FROM a left join b on b.url = a.url and a.isread = 0 GROUP BY
jakies pomysly? a.url

Czy zamiast AND nie powinno być WHERE?

0

jak dam where to powkazje mi 1 gdzie powinno byc 54, gdy wszedzie isread =1 wtedy nie zwraca nic bo warunek where nie jest spelniony

0

Weź spreparuj te dane w jakims sqlfidle i stosuj formatowanie bo raz ze ciężko sie czyta a dwa nie będziemy strzelać nie widząc podstawowych danych jak struktura tabelki.

0
SELECT a.id,a.url,COUNT(DISTINCT b.url) FROM a left join b on b.url = a.url and b.isread = 0 GROUP BY a.id, a.url
0

Zgadzam się z przedmówcą. W group by wklejasz wszystkie pola po za tymi z funkcjami agregującymi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1