Czy mozliwe jest wybranie w 1 selekcie dwoch roznych wartosci

0

Witam.
Mam 2 tabelki. Pierwsza zawiera taki rekord:
Id Nazwa Nr1 Nr2
3 Cos 2 4

a druga jest taka:
Id Number Opis
1 1 aaa
2 2 bbb
3 3 ccc
4 4 ddd
5 5 eee

Czy mozna napisac zapytanie select, ktore z pierwszej tabelki pobierze rekord:
3 cos bbb ddd

?

0

Nie wiadomo - Twój opis nie ma sensu.

0

NIe można, stwórz w drugiej tabeli kolumnę id_firsttable i możesz to wyciągnąć na podstawie relacji

3

Można. Zakładając, że tabele nazywają się odpowiednio a i b:

SELECT a.id, b.nazwa, t1.nazwa, t2.nazwa
FROM a
   INNER JOIN b t1 on a.nr1 = t1.id
   INNER JOIN b t2 on a.nr2 = t2.id
WHERE
   a.id = 3
0

Nie napisałeś precyzyjnie o co chodzi. Ja interpretuje tak postawiony problem jak wybranie z tabeli1 rekordu o ile w tabeli2 istnieje wpis o takim samym id.

Select * from tabEla a where exists (Select 1 from inna b where a.id=b.id);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1