projekt bazy weryfikacja relacji

0

Cześć
Robię mały projekt bazy grobów, łącznie tabel 8. Mój wątek tyczy się tak naprawdę 2 tabel Osoby i Groby. Związki w załączniku.

tbl Pogrzeb(Fk id zmarły) łączona z tabelą Osoby (Pk id_zmarly)
tbl Groby(Fk id zmarły) łączona z tabelą Osoby (PK id_zmarły)
Tabela Groby posiada Id(pk) nie istotny na użytkownika, po prostu numer kolejny (nie sądzę teraz że to dobry pomysł). Czy dobrym pomysłem praktyką jest zrobienie PK Id_Zmarly w tabeli Groby i połączenie związkiem 1:1 przez Groby.Id_Zmarły(PK) do Osoby.Id_Zmarly(Pk). Dlaczego tak Id_Zmarly powinien być unikalny i nie powtarzalny by dwóch zmarłych takich samych nie leżało w innych grobach. Proszę o sugestie do tego.

W tabeli Groby jest kolumna Miejsce ( jest to nr grobu, miejsca te są oznaczone A1,A2,A3,A4,B1,B2) czyli taki misz masz, czy jest sens to wywalić do oddzielnej tabli i zrobić
ID_Miejsca ,Nr_Grobu i do tabeli Groby dodać ID_Miejsca (FK) czy to będzie już nadmiarowość ? A pomysł wywalenia wziął się stąd że problem mały w wyliczeniu wolnego miejsca
Fakt faktem wyliczenie zastosowałem w widoku dla każdego sektora(A,B,C,D) widok i CROSS Join by wartości pokazać w jednej tabeli

0

Moim zdaniem jest tutaj jakiś błąd z logiką,
powiedz co w przypadku kiedy będziesz miał grób z większą ilością zmarłych?

  1. Groby -> Osoby ( Jeden do wielu )
    Miejsca grobów podzieliłbym na Sektor ( typu varchar ) i jakiś numer ( typu int ), nie ma potrzeby rozbijania miejsca na kolejne relacje ponieważ nie ma opcji aby dwa groby były w jednym miejscu..
  2. Po co ta relacja Osoby -> Groby ( jeden do wielu ) czy jedna osoba może być w większej ilości grobów niż jednym? Jeżeli nie to dlaczego nie wpiszesz w tabeli groby danych tej osoby do kolumn ( imie, nazwisko )?
0

Zapomniałem o jednej jeszcze kwestii Id-Typ-Grobu ( 1,2,3) kolejno grób pojedynczy, podwójny, grobowiec ( założeniu max 3 osoby )
1:N ze względu na typ grobu. 2-3 osoby mogą być w tym samym grobie w zależności o typu Typu Grobu

0
Deltech napisał(a):
  1. Po co ta relacja Osoby -> Groby ( jeden do wielu ) czy jedna osoba może być w większej ilości grobów niż jednym? Jeżeli nie to dlaczego nie wpiszesz w tabeli groby danych tej osoby do kolumn ( imie, nazwisko )?

Praktycznie jest to nie możliwe, ale teoretycznie już tak. Na cmentarzach parafialnych dzieją się naprawdę dziwne rzeczy.
Przykład z życia wzięty: Na jednym końcu cmentarza jest grób pojedynczy pewnej kobiety. Na drugim końcu ta sama kobieta jest umieszczona na epitafium grobu rodzinnego. Z obecnie żyjących osób nikt nie wie/nie pamięta czy szczątki zostały przeniesione do grobu rodzinnego. No i klops :) Na jednym cmentarzu natrafiłem na cztery identyczne przypadki. Dodam tylko, że nie ma tutaj pomyłki typu zbieżność nazwisk itp.
Są jeszcze przypadki skłóconych rodzin, gdzie jedna gałąź odwiedza "stary" grób a druga "nowy" :D

1

Mój pomysł na rozwiązanie tematu - typy danych orientacyjne.
cmentarz.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1