Wyzwalacz_pomoc

0

Cześć,
Potrzebuję pomocy. Mam trigger:

alter trigger odejmij
on biezaca
after insert
as
begin

set nocount ON;
declare @id_sp_rekre int

SELECT @id_sp_rekre = INSERTED.id_sp_rekre
FROM INSERTED

update sp_rekreacyjny
set Liczba_sztuk = Liczba_sztuk - 1
where Liczba_sztuk > 0
end

I jest w nim mały problem. W tabeli sp_rekreacyjny zamiast odjąć 1 od Liczby_sztuk gdzie Id jest równe nowemu rekordowi w tabeli biezaca to odejmuje od Liczby_sztuk w każdym rekordzie tabeli sp_rekreacyjny.

Założenie ogólnie jest takie, że dodaję nowy rekord w tabeli biezaca i ma mi się wtedy zmiejszyć o 1 Liczba_sztuk w tabeli sp_rekreacyjny dla dodanego właśnie id_sp_rekre.

Bardzo proszę o pomoc.

0

bo masz where liczba_sztuk > 0 a powinno być where id = @id_sp_rekre

0
woolfik napisał(a):

bo masz where liczba_sztuk > 0 a powinno być where id = @id_sp_rekre

Próbowałam tak i to nic nie daje, jest tak samo jak było

0

przygotuj strukturę tabel na http://sqlfiddle.com/ bo chyba nie do końca się rozumiemy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1