MySQL i JSON

0

Hej. Chciałbym zrobić aplikację na Androida która wyświetla listę adresów www, po ich kliknięciu aplikacja wyświetlałaby stronę.
Oczywiście lista stron nie może być na stałe zapisana w aplikacji stąd mój pomysł aby url było pobierane z serwera. Mam wykupiony serwer w nazwa.pl gdzie mogę utworzyć bazę MySQL. Ja to widzę tak: zapisuję dane do bazy (adres url i data) aplikacja pobiera dane w formie JSON.
Jeśli chodzi o Androida to jakieś pojęcie mam ale w ogóle nie wiem jak się zabrać za to od strony serwera. Czy mój pomysł ma sens? Czy to jest wykonywalne? Co będę potrzebował?
Dzięki :)

0

Jeśli chcesz mieć bazę danych i aplikację mobilną to (o zgrozo sam nie wierzę, że to piszę) lepiej dodać warstwę pośrednią między bazą, a mobile w postaci jakiegoś np webserwisu, który wystawi Ci JSON'a. Gdybyś jednak się uparł i zrobił bezpośrednie połączenie do bazy z aplikacji mobilnej (co baaaardzo obniży wydajność, praktycznie uniemożliwi load balancing i wyzeruje poziom bezpieczeństwa) to JSON ci nie potrzebny bo możesz pobrać wszystko zwykłym zapytaniem.

Co do samej bazy ... nie mam pewności jak to działa w nazwa.pl ale chyba oni tak samo jak większość hostingów nie udostępnia swoich baz na zewnątrz czyli bezpośrednio z aplikacji mobilnej i tak się nie dostaniesz (choć mogę się mylić). Nie mniej jednak minusów takiego rozwiązania jest znacznie więcej niż plusów więc lepiej utwórz aplikację na serwerze, która połączy się do bazy, pobierze listę url, wygeneruje JSON i wystawi na zewnątrz jakiś WS lub REST. Ja ostatnio robiłem coś podobnego tyle, że był to zwykły REST i zrobiłem to przy użyciu node.js.

0

Użyj np. Firebase i się nie męcz z hostingiem, proxy/API i bazą do tego.

0

Pierwszy pomysł to było Firebase. Działa cudownie ale... podczas tworzenia apki i testów dziennie miałem ok 1-2 MB transferu a miesięczny limit to 10 GB, przy większej ilości użytkowników i większej ilości danych darmowy limit moze skończyć sie w połowie miesiąca ;) no i ograniczenie do 100 użytkowników jednocześnie. Płatne opcje Firebase zaczynają się od 25 $ :/ a nie wiem czy apka będzie przynosiła jakies zyski ;)
Myślałem o "warstwie pośredniej" ale w ogóle nie znam PHP. Rozumiem, że aplikacja na serwerze to plik PHP który pobiera dane z MySQL i tworzy JSON który pobiera sobie aplikacja. Trudno coś takiego napisać?

0
piotr156 napisał(a):

Trudno coś takiego napisać?

W ogóle nie trzeba tego pisać, pełno jest narzędzi, które automatycznie wystawią ci api z dostępem do bazy, pierwsze z brzegu (nie testowałem): https://github.com/o1lab/xmysql

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1