Połączenie bazy danych ze stroną WWW

0

Cześć,

Mam takie pytanie. Jak połączyć bazę danych (obojętnie np. MySQL lub Oracle) ze stroną https://www.sqlteaching.com/nia SQL normalnie na tej stronie? Chodzi mi o coś na wzór np. tej stronki
https://www.sqlteaching.com/
lub tej:
http://www.sqlcourse.com

Wiem, że np. aplikacje JAVA + JSP pozwalają na coś takiego np. jak tutaj http://www.devx.com/Java/Article/16728, ale czy są na to inne sposoby? Nie wydaje się to takie trudne...
Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie?

0

Sprawdź jak robia to inni http://sqlfiddle.com/ i możesz podejrzeć kod źródłowy tutaj: https://github.com/jakefeasel/sqlfiddle3

0

Tworzysz zwykłe połaczenie do bazy coś ja w tym linku: stack

0

ale w czym widzisz problem? Pobierasz treść zapytania z textboxa i je wykonujesz jak każde inne zapytanie. Dodatkowo wypadało by zapytania od usera robić na użytkowniku (bazodanowym), który może tylko i wyłącznie czytać dane bez insert/update/delete (no chyba, że na konkretnych tabelach do tego przeznaczonych)

1
  1. no ale co ma ci ktoś przekleić z googla kawałek tekstu? - proszę bardzo https://www.tutorialspoint.com/jsp/jsp_database_access.htm pierwszy z googla
  2. dlaczego akurat JAVA?
  3. tworzenie tabeli - pierwsze lepsze z googla http://www.java2s.com/Code/Java/JSP/CreatingaTable.htm
    Nadal nie wiem czego nie rozumiesz albo z czym masz problem.
    Żeby nie zrobić sobie kuku musisz skonfigurować mssqla żeby ktoś nie wywalił wszystkich baz - być może trzeba by każdemu nowemu userowi generować ciastko z nazwą usera do bazy, jednocześnie go zakładając i po jakimś czasie bezczynności go usuwać (znaczy usera z bazy wraz ze wszystkimi jego obiektami). Jak chcesz robić takie rzeczy to wypadało by najpierw mieć na tyle pojęcia, żeby nie pytać jak się do bazy podłączyć.
0

I to jest ten problem. Ja mówię o jednym, każdy o drugim. Nie chcę zagnieżdżać zapytań w kodzie. User wchodząc na stronę sam w formie ma mieć możliwość wpisywania kodu, jakby zamiast WWW miał zwykłą konsolę przed oczami! To, że nie napisałem nie znaczy, że nie łączyłem się z bazą (nie oceniaj kolego tak szybko ludzi). Temat jest do zamknięcia, bo widzę że się nie dogadamy.

3

Nie widzisz odpowiedzi na swoje pytanie, ale ona tutaj padła, jeżeli robiłes selecty w JSP to biorać pierwszy lepszy przykład z sieci mógł on wygladać tak:

<html>
   .....
<body>
 <%
       String sql;
      sql="SELECT * FROM register";
      ResultSet rs=stmt.executeQuery(sql);
      while(rs.next())
                    {
      %>          

   Pole1: <%=rs.getString(1)%> 
   Pole2: <%=rs.getString(2)%> 

       <%        
                }
         %> 

   </body>
</html>

kluczem jest linijka:

sql="SELECT * FROM register";

Bo tu nie masz na sztywno zapytania w kodzie tylko do sql musisz podstawić zawrtość pola tekstowego ktore wyświetlasz użytkownikowi, czyli jeżeli formularz na stronie wygląda tak

<form action="MyServlet" method="post">
Fname:
<input type="text" name="querytext" placeholder="podaj zapytania" />
<input type="submit" value="ok" />
</form>

to linijka powinna wygladać tak:

sql = request.getParameter("querytext");

I dokładnie to zaproponował Ci @abrakadaber i osiągniesz to co chcesz

0
Skynet12 napisał(a):

I to jest ten problem. Ja mówię o jednym, każdy o drugim.

Ty po prostu nie masz pojęcia o czym mówisz... Brak ci elementarnych podstaw a porywasz się na dość poważne zadanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1