Widok + dodawanie wartości

0
CREATE TABLE WYNIKI
(
  ID integer NOT NULL,
  ID_CZLONKA_KOLA integer,
  ID_ZAWODY integer,
  WYNIK integer,
  CONSTRAINT PKAWYNIK PRIMARY KEY (ID)
);


Cześć mam takie pytanie

Jak zrobić widok który będzie mi pokazywał sumę wyników dla danego gracza
Aktualnie mam powyższe tabele z danymi

1 1 1 100
2 2 1 80
3 3 1 50
4 4 1 25
5 1 2 100
6 2 2 80
7 3 2 50
8 4 2 25

Chce sumować wyniki danego gracza dla różnych zawodów

0

Mniej więcej coś typu select sum(PKT) FROM... WHERE id_gracza = ' ...'

0
Nadziany Polityk napisał(a):

Mniej więcej coś typu select sum(PKT) FROM... WHERE id_gracza = ' ...'

Możesz dokładniej ?

Gdybym wiedział "Mniej wiecej " to nie pisał bym o tym xd

0

Jeżli chodzi Ci o sumę punktów ze wszystkich zawodów danego gracza to
SELECT sum(WYNIK) FROM WYNIKI WHERE ID_CZLKONKA_KOLA = '&ID_CZLONKA_kola';
Jeżeli o sumę poszczególnych zawodów to
SELECT id_zawody, sum(wynik) from WYNIKI where ID_CZLKONKA_KOLA = '&ID_CZLONKA_kola' group by id_zawody;

0
Brunatny Szczur napisał(a):

Jeżli chodzi Ci o sumę punktów ze wszystkich zawodów danego gracza to
SELECT sum(WYNIK) FROM WYNIKI WHERE ID_CZLKONKA_KOLA = '&ID_CZLONKA_kola';
Jeżeli o sumę poszczególnych zawodów to
SELECT id_zawody, sum(wynik) from WYNIKI where ID_CZLKONKA_KOLA = '&ID_CZLONKA_kola' group by id_zawody;

Wpisujac tak jak podales wyskakuje blad konwersji dla stringa '&ID_CZLONKA_kola'

Wpisujac tak wyswietlam wynik sumujacy sie dla czlonka o id = 1
Czyli 200 i sie zgadza
SELECT sum(WYNIK) FROM WYNIKI WHERE ID_CZLONKA_KOLA = 1;

Wpisujac tak

SELECT id_zawody, sum(wynik) from WYNIKI where ID_CZLONKA_KOLA = 1 group by id_zawody;

Pokazuje mi ile dostaje gracz na poszczegolnych zawodach

A jak zrobic aby pokazywało mi wszystkich zawodnikow ?

Chodzi o to aby pokazalo

Gracz 1 = suma 200
Gracz 2 = suma 100

ITD, a nie sume np 5 pierwszych razem

0

@Daniel Pawlak: to przecież proste. Dorzucasz po prostu grupowanie po członku :]

SELECT  ID_CZLONKA_KOLA, id_zawody, sum(wynik) from WYNIKI group by  ID_CZLONKA_KOLA, id_zawody

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1